Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Prorysk tidning i Kiev blockeras

Den ukrainska journalisten Anastasija Rein skriver på sin Facebooksida om hur hon fick gas sprutat i ansikte då hon försökte komma in på sin arbetsplats, proryska Vesti.
Den ukrainska journalisten Anastasija Rein skriver på sin Facebooksida om hur hon fick gas sprutat i ansikte då hon försökte komma in på sin arbetsplats, proryska Vesti.

Det proryska ukrainska mediabolaget Vesti har fått sin redaktion i Kiev blockerad. På torsdagen undersökte polisen redaktionen - på fredagen blockerade okända personer ingången och vägrade släppa journalisterna på jobb.

– Jag fick gas sprutad i ansiktet när jag försökte komma in på redaktionen. Det enda jag ville var att hämta min bärbara dator och några blommor. Tur att jag har snabba reflexer. Och ni talar om det fria ordet? skriver Vesti-journalisten Anastasija Rein på sin Facebooksida.

Vesti är ett ukrainskt mediebolag som har en radiostation och ger ut tidningen Vesti. Mediebolagets linje är prorysk och myndigheternar har i flera år försökt stänga ner den. Allmänna åklagaren Jurij Lutsenko sade redan i fjol att nyhetsbolagets verksamhet skulle upphöra senast i slutet av 2017. Chefredaktören för tidningen Vesti, Oksana Omeltjenko, skriver på sin Facebooksida att det är Vestis avslöjanden om korruption bland höga tjänstemän som får myndigheterna att vilja stänga ner bolaget. 

I Ukraina pågår just nu ett informationskrig och många betraktar Vesti som en rysk femte kolonn. Ryssland annekterade Krimhalvön av Ukraina år 2014 och i det inbördeskrig som pågår i östra Ukraina stöds separatisterna av Ryssland. Kriget har lett till att ukrainska myndigheter i dag betraktar nyhetskällor som anses vara proryska som en säkerhetsrisk. Vestis redaktion anser att det handlar om pressfrihet.

Inte bara myndigheter och polisen är inblandade i konflikten med Vesti – de personer som idag blockerade redaktionen var okända privatpersoner som sprutade gas på journalisterna när de försökte ta sig in på redaktionen. Att nationalistgrupperingar tar lagen i egna händer är inte ovanligt i Ukraina.

Journalisterna på Vesti har nu skrivit ett kollektivt brev till polimyndigheten i Ukraina och krävt att de inte längre ska hindras i sitt arbete.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.