Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Protestaktion under FN-möte

Representanter från flera muslimska och afrikanska länder lämnade lokalen i protest när FN:s råd för mänskliga rättigheter diskuterade homosexuellas rättigheter i Genève på onsdagen.

Protestaktionen ägde rum efter att FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon pratat om hbt-personers utsatthet runt om i världen och att regeringar måste ta sitt ansvar för att skydda den gruppen.

– Vi ser ett mönster av våld och diskriminering som riktas mot personer enbart på grund av de är homosexuella, bisexuella eller könsöverskridande, sade Ban Ki-moon i ett videomeddelande som visades under sammanträdet.

– Det är en monumental tragedi för alla berörda och en skamfläck på vårt kollektiva medvetande. Det är också en kränkning av internationell rätt. Ni som medlemmar i FN:s råd för mänskliga rättigheter måste reagera, sade han vidare.

Sedan följde en hätsk ordväxling där bland annat en pakistansk företrädare beskrev homosexualitet som ett "utsvävande beteende" och en företrädare för Mauretanien sade att försöken att påtvinga rådet att diskutera "det kontroversiella ämnet sexuell läggning" riskerade att kasta en skugga över de verkliga problemen som berör mänskliga rättigheter.

Efter en stund fick en grupp nog och enligt nyhetsbyrån Reuters reste sig representanter från flera muslimska och afrikanska länder, tillhörande Islamiska konferensorganisationen, upp och stormade ut ur lokalen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.