Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 04:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/protester-i-irak-vaxer-gator-blockeras/

Världen

Protester i Irak växer – gator blockeras

Vägen till hamnen i Umm Qasr blockeras. Foto: Hussein Faleh/AFP

Den irakiska protestvågen fortsätter. Demonstranter har blockerat myndighetsbyggnader och gator i flera städer.

TT-AFP Text

I staden al-Kut i landets östra delar spärrade proteströrelsen av vägar och broar.

– Vi beslutade att stänga gatorna för att visa regeringen att vi kommer att fortsätta protestera tills tjuvarna och de korrupta sparkas ut och regimen faller, säger 25-årige Tahseen Nasser, och fortsätter:

– Vi tillåter inte statsanställda att ta sig till sina arbetsplatser, bara de som arbetar inom vård och omsorg.

Även i huvudstaden Bagdad blockerades trafiken. Samtidigt strejkar både studenter och lärare till stöd för proteströrelsen, som inleddes i början av oktober och har vuxit till följd av utbrett missnöje med korruption, arbetslöshet och undermålig välfärd.

Myndigheternas svar blev våldsamt. Men trots att minst 250 människor har mist livet, de allra flesta demonstranter, så har protesterna fortsatt.

Regeringen har försökt gjuta olja på vågorna genom att föreslå en serie välfärdsreformer. Nyval har också dryftats, under förutsättning att en ny vallag kan röstas igenom, och premiärminister Adil Abd al-Mahdi uppges vara beredd att avgå.

Det räcker inte, menar demonstranterna.

– Vi bestämde oss för en civil olydnads-kampanj eftersom vi fått nog av regeringens lögner och löften om så kallade reformer, säger Mohammad al-Assadi, en strejkade offentliganställd i sydliga staden Nasiriyya.

Ämnen i artikeln:

Irak
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt