Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 03:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/protester-mot-gripande-av-putin-kritisk-schaman/

Världen

Protester mot gripande av Putin-kritisk schaman

Foto: Shamil Zhumatov/Pool

Den självutnämnda schamanen Aleksander Gabysjev har i ett halvår vandrat mot Moskva för att driva ut ”demonen” Vladimir Putin. På torsdagen greps han vilket ledde till protester från både anhängare och Amnesty.

– Schamanens agerande må vara excentriskt, men de ryska myndigheternas reaktion är grotesk. Är de verkligen rädda för hans magiska krafter? säger Amnesty Internationals Rysslandschef Natalia Zviagina i ett uttalande om Gabysjev (till höger på bilden nedan) som man på Twitter också deklarerar vara samvetsfånge.

https://twitter.com/kozlovsky/status/1174698312517214218

Gabysjev har vandrat från sibiriska Jakutsk mot Moskva sedan mars och lät sig intervjuas av medier under sommaren. Syftet var att vid slutdestinationen 800 mil bort driva ut president Vladimir Putin, ett uppdrag han säger sig ha fått från både Gud och naturen.

Men på torsdagen, efter cirka 300 mil, hade myndigheterna fått nog och man grep den 61-åriga Gabysjev i hans jurta vid Bajkalsjön. Flera av hans växande antal anhängare var med och har beskrivit insatsen som oproportionerligt lik en antiterroroperation. 

Lokalpolis har bekräftat att en man, född 1958, är gripen misstänkt för brott och ska föras vidare till Yakutsk. Vilket brott det rör sig om är inte klart, men många Kremlkritiker fruktar att han ska anklagas för extremism eller omstörtande verksamhet med många års fängelse som påföljd.