Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 15:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/protester-mot-nytt-lagforslag-i-grekland-polisen-anvander-targas/

Världen

Protester mot nytt lagförslag i Grekland

00:55. Tusentals människor demonstrerade i Aten i protest mot ett lagförslag som enligt kritikerna inskränker mötesfriheten i Grekland.

Människor samlades utanför grekiska parlamentet i Aten för att demonstrera mot ett nytt lagförslag – som begränsar rätten till gatuprotester.

Polisen använde tårgas för att skingra folkmassan.

TT Text

Omkring 10.000 demonstranter samlades på torsdagskvällen utanför parlamentet med banderoller som löd ”håll händerna borta från demonstrationer”, uppger Reuters.

En mindre grupp demonstranter kastade minst tre brandbomber mot polisen. Senare på kvällen använde polisen tårgas för att skingra demonstranterna. Människor sågs springa från polisen och tjock rök steg upp från torget.

Bild 1 av 3 Människor flyr undan tårgasen på Syntagmatorget i Aten.
Foto: Aris Messinis/AFP
Bild 2 av 3
Foto: ARIS MESSINIS
Bild 3 av 3 Svartklädda lärare i protest mot lagförslaget gällande demonstrationsrätten.
Foto: Petros Giannakouris

I Grekland är rätten att demonstrera reglerat i grundlagen. Under den grekiska skuldkrisen var protester en populär form att visa sitt missnöje på. 

Men nu är demonstrationsrätten ifrågasatt. 

Den konservativa regeringen har lagt fram ett nytt lagförslag som skulle innebära inskränkningar mot rätten till gatuprotester. Enligt förslaget ska myndigheterna ha möjlighet att begränsa demonstrationer, eller helt förbjuda dem, om de bedöms hota den allmänna säkerheten. Samtidigt ska organisatörerna kunna hållas ansvariga för eventuella skadade eller skador.

Bild 1 av 3
Foto: ANGELOS TZORTZINIS
Bild 2 av 3
Foto: ARIS MESSINIS
Bild 3 av 3 Demonstranter kastade brandbomber mot polisen.
Foto: Aris Messinis/AFP

Enligt premiärminister Kyriakos Mitsotakis, konservativa Ny demokrati, är lagen nödvändig för att stävja de ”dussintals småprotester” som rutinmässigt blockerar framkomligheten i stadskärnorna.

– Det måste finnas regler så att inte demonstrationer hindrar medborgares rörlighet och arbete, säger Mitsotakis och tillägger att detta är lika ”heligt” som mötesfriheten.

Vänsterpartiet Syriza har brännmärkt lagförslaget som ”fascistlikt” och människorättsorganisationen Amnesty international har uttryckt ”allvarlig oro”.

Läs mer: 

SAS ställer in samtliga flyg till Grekland

Greker strömmar till nyöppnade stränder i värmebölja

Ämnen i artikeln

Grekland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt