Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-26 03:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/protester-planeras-pa-hongkongs-flygplats/

Världen

Demonstranter på Hongkongs flygplats vädjar till resenärer om stöd

00:26. De regeringskritiska manifestationerna i Hongkong utvidgas på fredagen till regionens viktiga flygplats.

De regeringskritiska manifestationerna i Hongkong utvidgades på fredagen till regionens viktiga flygplats. Delar av ankomsthallen stängdes för allmänheten för att bereda plats för en tre dagar lång demonstration. Demonstranterna vädjar till passagerare om stöd för proteströrelsen.

Klockan 13 lokal tid på fredagen, 07 svensk tid, inleddes en regeringskritisk demonstration på Hongkongs flygplats. Den är tänkt att pågå i tre dagar.

Aktivisterna har inte sökt tillstånd, men flygplatsens myndigheter har ändå beslutat att spärra av en stor del av ankomsthallen åt demonstranterna, en del som annars hade varit tillgänglig för allmänheten.

Flera hundra demonstranter har satt sig på golvet i terminalen. De flesta är ungdomar klädda i svart. De vädjar till resenärer om stöd för proteströrelsen och delar ut flygblad med ett budskap skrivet på över ett dussin språk:

”Var snälla och förlåt oss för det ’oväntade’ Hongkong som möter dig”, står det. ”Du har anlänt till en söndersliten stad, inte till den stad du föreställt dig . Men det är för detta Hongkong vi kämpar”. 

https://twitter.com/Reuters/status/1159717515997487104?s=20

 

Inför aktionen har säkerheten skärpts på flygplatsen, bland annat är id-kontrollerna fler, skriver South China Morning Post. Passagerare uppmanas att anlända tidigare än vanligt inför sina flighter eftersom långa köer väntas.

Hongkong är ett mycket viktigt regionalt nav för trafikflyget med 75 miljoner passagerare förra året. Runt 120 flygbolag flyger från Hongkongs internationella flygplats till 220 destinationer världen över.

Foto: Vincent Thian/AP

Proteströrelsen i Hongkong har vuxit och stärkts sedan de första demonstrationerna i juni mot en planerad lag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina.

Lagförslaget lades på is, men protesterna fortsatte och har efter hand förvandlats till dels en allmän kritik mot Hongkongs regionala styre under chefsministern Carrie Lam, dels en uppvisning i beslutsamhet att försvara de fri- och rättigheter invånarna i Hongkong ännu åtnjuter.

Tidigare i veckan, efter en generalstrejk, varnade Kinas talesperson för Hongkong och Macao Yang Guang demonstranterna för att ”leka med elden”. Han framställde det som att de är ”kriminella element” som ligger bakom protesterna.

Det är långt ifrån bara unga studenter som demonstrerar, vilket möjligen skulle underlätta för Peking att hålla fast vid sin förenklade och svartvita beskrivning av vad som pågår.

I onsdags marscherade exempelvis flera tusen jurister längs Hongkongs gator till stöd för de senaste månadernas protester.

Marianne Björklund: Protesterna i Hongkong Xis svåraste utmaning