Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 03:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/protesterande-satte-eld-pa-tempel-i-irak/

Världen

Protesterande satte eld på tempel i Irak

Sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor i Bagdad. Foto: Ahmad al-Rubaye/AFP

Demonstrationerna mot regimen fortsätter i Irak. På lördagen satte en grupp protesterande eld på ett tempel i södra delen av landet.

På lördagen blossade protesterna i Irak åter upp. Nu även i de sunnidominerade områdena i norra och västra Irak, Anbar, Salah al-Din, Nineveh och Diyala, där tusentals människor samlades på gatorna för att tända ljus och visa sitt stöd för demonstranterna i söder.

Protesterna fortsatte också i andra delar av landet. Enligt irakiska nyhetsmedier ska minst 15 civila ha skadats när tre bomber detonerade i centrum av staden Najaf söder om huvudstaden Bagdad. 

Nyhetsbyrån Reuters skriver att demonstranter också satte eld på ingången till ett tempel i staden varefter säkerhetsstyrkor sköt tårgas mot dem. Enligt nyhetssajten Arabi 21 ska flera civila ha dödats när de besköts av säkerhetsstyrkorna.

Najafs guvernör Louay al-Yasiri vädjar nu till regimen i Bagdad om att ”stoppa blodbadet”, skriver nyhetssajten. 

Hittills har fler än 400 människor, det stora flertalet demonstranter, dödats. Ett stort antal av dem i städerna Najaf och Nasiriya. Sedan i torsdags ska 47 demonstranter ha dödats enbart i Nasiriya där en polisstation ockuperades på lördagen.

På lördagen godkände Iraks regering premiärminister Abdul Mahdis avgång. Mahdi och hans regering kommer dock att fortsätta fungera som en övergångsregering till dess att en ny regering har kunnat utses. Mhadis avgång måste nu godkännas också av parlamentet vilket kommer att ske på söndagen.

Det är första gången sedan Saddam Hussein störtades 2003 som en Irakisk ledare har tvingats lämna sin post innan hans mandattid gått ut.

Demonstranterna har gjort klart att Mahdis avgång inte är tillräckligt för att de ska sluta med protesterna. De menar att regimen håller dem i fattigdom och vill se ett nytt politiskt system.