Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 14:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/protestledare-i-hongkong-vill-bli-politiker/

Världen

Protestledare i Hongkong vill bli politiker

Bild 1 av 2 Joshua Wong.
Foto: Eduardo Leal
Bild 2 av 2 Joshua Wong.
Foto: Eduardo Leal

En av de ledande demokratiaktivisterna i Hongkong planerar att ställa upp i lokalvalen i november.

– Jag vill visa att småskaligt politiskt arbete kan göra skillnad, säger Joshua Wong.

Demonstranterna ockuperade flera gator omkring regeringsbyggnaden i protest mot den Nationella folkkongressens ständiga utskotts beslut om valordning inför valet av chefsminister 2017[1]. Den 31 augusti 2014 bestämde Folkkongressens ständiga utskott att en centralt tillsatt valberedning i förväg skall godkänna upp till tre kandidater innan processen får fortsätta till ett allmänt val där allmänheten har rösträtt. För sjuttonde helgen i rad demonstrerade tiotusentals människor i Hongkong. Polis använde vattenkanoner och tårgas mot en mindre grupp som kastade brandbomber och stenar vid den kinesiska arméns Hongkong-högkvarter.

På lördagen uppmärksammades femårsdagen av paraplyrörelsens protester 2014 för mer demokrati, som lade grunden för de pågående demokratidemonstrationerna.

22-åriga Joshua Wong var en av ledarna för paraplyrörelsen för fem år sedan och han är en av de drivande aktivisterna i de pågående protesterna. På lördagen meddelade han att han planerar att ställa upp i lokalvalen i november, rapporterar Time. 

– Jag är övertygad om att demokratin kommer att växa från grunden och uppåt, säger Joshua Wong till en grupp journalister i Hongkong.

Wong säger till Time att han är medveten om att de kinesiska myndigheterna kan stoppa kandidaturen.

– Om de underkänner mig vet jag ändå att det kommer att ge Hongkong fortsatt uppmärksamhet internationellt, säger han. 

DN träffade Joshua Wong i Hongkong i somras. Då hade han just avtjänat ett fängelsestraff för sin inblandning i paraplyrörelsen.

För fem år sedan ville vi ha fria val och mer demokrati. Det lyckades inte, men vi lovade att vi skulle komma tillbaka. Och det gjorde vi, nu med ännu större kraft. Det värmde mitt hjärta att miljontals protesterat under min tid i fängelset, sa han då.