Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Proteststorm mot naken bloggare

Den 20-åriga Aliaa Magda el-Mahdy lade ut nakenbilder på sig själv i för att protestera mot den begränsade yttrandefriheten i Egypten.

Aliaa Magda el-Mahdy ville protestera mot sexism, våld och rasism. Därför publicerade hon bilder på sig själv i bara strumporna.

Hennes tilltag väckte ilska och el-Mahdy har blivit polisanmäld. Enligt The Guardian riktade hon främst kritik mot islamister som försökt flytta fram sina positioner efter diktator Hosni Mubaraks fall. Men bloggarens bilder har inte bara väckt uppståndelse bland konservativa grupper. Också liberala grupper och studenter har protesterat mot henne. Flera har pekat på att publiceringen kan gynna islamisterna i landet.

– Detta skadar hela den sekulära rörelsen bland de som kallar sig dygdiga, säger Sayyed El-Qimmi, liberal ledare, i det egyptiska tv-programmet 90 minuter.

Han oroas för att sekulära och liberala förespråkare skadas av el-Mahdys nakenbilder. Den tongivande 6 april-rörelsen har skickat ut pressmeddelande där de understryker att el-Mahdy är medlem i rörelsen.

Aliaa Magda el-Mahdys blogg har haft 1,5 miljoner sidvisningar sedan hon lade ut bilden i veckan. Flera stöder  el-Mahdy, men många har också trakasserat henne och utmålat henne som prostituerad och psykiskt sjuk. Men sajten Bikyamasr skriver att hon gjort fel, men man pekar också på att kvinnor i Egypten är utsatta.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.