Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 23:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/provinsen-bergamo-varst-drabbat-i-lombardiet/

VÄRLDEN

Provinsen Bergamo värst drabbad i Lombardiet

I staden Bergamo är det tomt på gatorna, barer, restauranger och affärer är stängda. Provinsen Bergamo tillhör det värst drabbade av coronaviruset just nu.
I staden Bergamo är det tomt på gatorna, barer, restauranger och affärer är stängda. Provinsen Bergamo tillhör det värst drabbade av coronaviruset just nu. Foto: Sergio Agazzi/Shutterstock

ROM. Dödstalen i Italien når nu nya mycket dramatiska nivåer. Allt fler personer dör varje dag i landet. På söndagen avled hela 368 personer i Italien efter att ha smittats av coronaviruset. Ingen annan tidigare dag har så många personer avlidit. Situationen sätter en enorm press på Italiens sjukvård, som redan går på knäna.

I de områden som först drabbades i Lombardiet håller smittan på att gå tillbaka. Ett reportage i italiensk tv visar hur folk i staden Codogno försöker gå tillbaka till sitt vardagsliv. Små detaljer som att gå ut med hunden eller gå att köpa tidningen.

Sedan en vecka tillbaka klassas Codogno inte längre en röd skyddszon – som man inte får lämna. Codogno har varit den mest omtalade platsen för coronasmittan som här började på stadens sjukhus.

Staden Codogno är inte längre i karantän – och klassas inte längre som ”röd zon”.
Staden Codogno är inte längre i karantän – och klassas inte längre som ”röd zon”. Foto: Claudio Furlan, Claudio Furlan

I provinsen Bergamo är det däremot långt kvar till ett normalt vardagsliv. Dödssiffrorna förblir de högsta i hela Italien. Senaste siffror för provinsen Bergamo talar om 2.368 insjuknade personer i ett område som har 1,1 miljoner invånare.

I hela Italien hade man på söndagen 24.747 smittade, en ökning med mer än 3000 fall sedan lördagen.  Dödssiffran mellan lördag och söndag ökade från 1.441 till 1.809, ingen dag har det tidigare dött så många under coronautbrottet.

I Bergamo bor filmregissören Paolo Franchi. Han berättar på telefon att stadens sjukhus har varit nära att kollapsa. Det saknas platser på intensivvården och en del patienter forslas nu till Syditalien, säger han.

Han definierar situationen som desperat:

– Under hela tiden med coronaviruset har man aldrig inrättat en röd zon för att minimera smittan. Ekonomiska intressen har fått styra. Inte minst Ferretti som i dag är ett företag som har en kinesisk ägare. Företaget producerar yachter och lyxbåtar i den närliggande kommunen Alzano Lombardo.

– Så sent som för tio dagar sedan uppmanade stadens borgmästare Giorgio Gori, som sedan länge är nära vän till Silvio Berlusconi, att stadens invånare inte skulle sitta hemma utan gå ut och roa sig. Borgmästaren missade inte tillfället att låta sig fotograferas med sin hustru på en pizzeria, säger Paolo Franchi till DN.

”Coronavirus. Låt oss stoppa det tillsammans”, manar ett anslag i Milano.
”Coronavirus. Låt oss stoppa det tillsammans”, manar ett anslag i Milano. Foto: Claudio Furlan/AP

Regionen Lombardiet hade räknat med att civilförsvaret skulle lyckas förverkliga idén att bygga upp ett fältsjukhus på en vecka i Milanos gamla mässhallar såsom gjordes i Wuhan. Tyvärr kunde projektet inte realiseras beroende på att civilförsvaret omöjligt kan få fram de nya 450 läkare och 1.200 sjuksköterskor som krävs för att sjukhuset skall fungera. Nu letar man efter andra lösningar.

I torsdags landade ett plan från Shanghai på Roms flygplats. Planet transporterade ett läkarteam på nio personer som nu jobbat med att bekämpa corona och har erfarenhet av hur det bäst skall behandlas medicinskt. Samtliga läkare tillhör kinesiska Röda korset.

Sun Shuopeng från kinesiska Röda korset och intensivvårdsläkaren Zongan Liang är några av de kinesiska experter som åkt till Italien för att bidra med erfarenheter för att bekämpa coronaviruset.
Sun Shuopeng från kinesiska Röda korset och intensivvårdsläkaren Zongan Liang är några av de kinesiska experter som åkt till Italien för att bidra med erfarenheter för att bekämpa coronaviruset. Foto: Domenico Stinellis/AP

Meningen är att läkarna skall stanna i Italien i tio dagar för att ha ordentligt med tid för att kunna förmedla sina erfarenheter till italienarna. Utöver detta så var planet lastat med sanitär utrustning, respiratorer och avancerad sjukvårdsutrustning som totalt uppgick till 31 ton. Samt förstås tiotusentals ansiktsmasker. Det kinesiska läkarteamet kommer också att åka runt i Italien och besöka de utsatta sjukhusen i Milano och Padua.

– Ni har nyligen hjälpt oss. Nu är det vår tid att tacka och hjälpa er, sa Kinas Romambassadör Li Junhua och refererade till de två kineser som var bland de första att insjukna på ett hotell i Rom och som sedan fick lång läkarvård på ett sjukhus i staden.

Ämnen i artikeln

Italien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt