Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Psykolog: Breivik kan ha utsatts för sexuella övergrepp som barn

Den psykolog som undersökte Anders Behring Breivik när han var i fyraårsåldern, och som då förordade att pojken skulle flyttas till fosterhem, antyder att Breivik var utsatt för sexuella övergrepp, uppger norska mediebolaget NRK.

Uppgifterna har kunnat bekräftas av två oberoende källor, uppger NRK på måndagen.

På tisdagen kommer de psykiatriker, som haft i uppdrag att undersöka den för massmord misstänkte norrmannens mentala hälsa, att överlämna sin rapport till domstol. I den 230 sidor långa rapporten är Breiviks barndom det centrala temat.

Det har tidigare, i utlåtanden från en psykolog, kommit fram att Anders Behring Breivik vid fyra års ålder levde under svåra förhållanden i ett hem där omsorgen om honom sviktade. NRK uppger nu att hans barndom i stadsdelen Skøyen, en välmående del i västra Oslo, var avsevärt tuffare än vad som hittills varit känt.

NRK-reportrar har kontaktat flera personer som kände familjen vid tiden för Breiviks barndom. Även där får man bekräftat bilden av att pojken hade det svårt. En källa säger:

– På den tiden hade jag inte hört talas så mycket om sexuella övergrepp mot barn. Men jag var rädd att han var utsatt för saker han inte borde behöva uppleva.

– Jag tänkte bara att det var ett och annat som inte stod rätt till i familjen.

Den terrormisstänktes advokat Geir Lippestad säger sig vara chockerad av delar av det han läst i rapporten om sin klients mentala hälsa och i utlåtanden från barnavårdande myndigheter. Lippestad menar att den unge Breivik levde under förhållanden som kan ha stor betydelse för den pågående rättsprocessen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.