Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Puigdemont kan utlämnas för korruption – men inte åtalas för uppror

Carles Puigdemont.
Carles Puigdemont. Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

En tysk domstol beslutade på torsdagen att överlämna Carles Puigdemont i den spanska rättvisans händer. Det var en motgång för den landsflyktige katalanske ledaren – men en långt större besvikelse för det officiella Spanien.

Oberlandesgericht, den högsta rättsliga instansen i delstaten Schleswig-Holstein, beslutade att Puigdemont endast kan utlämnas till Spanien om detta land ger garantier för att han aldrig åtalas för uppror eller uppvigling till våld – brott som kan rendera honom trettio år i fängelse. Spanien, slår de tyska domarna fast, får endast åtala Puigdemont för ”vårdslös hantering av allmänna medel”. Därmed har den spanska arresteringsordern förfelat sitt syfte på ett dramatiskt vis: i stället för att ge spanska domstolar fria händer att rannsaka och bestraffa Puigdemont för höstens misslyckade katalanska utbrytning – så har Oberlandsgericht nu försett Puigdemont med de facto-immunitet mot de svåra åtal han flydde undan i november.

Föga överraskande förklarade sig Puigdemont nöjd med utslaget. Han hade hoppats slippa utlämnas och återuppta sin fjärrkontroll av katalansk politik från Bryssel. (Han kan överklaga utlämningsbeslutet till tyska HD, men Spanien kan inte överklaga det.) Men det som skett är det näst bästa scenariet för hans del.

Nathan Shachar: De var tvungna att gripa Puigdemont 

Det tyska domslutet är också i sina detaljer pinsamt för Madrid. Det underkänner Spaniens synpunkt att den katalanska folkomröstningen den 1 oktober i fjol var ett uppror. Inte heller, finner domarna, kan Puigdemont knytas till några våldshandlingar. Den katalanske regeringschefen Quim Torra, Puigdemonts ställföreträdare i Barcelona, jublade i en twittrad kommuniké:

– På nytt har lögnerna bakom detta åtal avslöjats. Det är i Europa vi kommer att segra!

Den spanska upprors-paragrafen motsvarar i tysk lag begreppet ”högförräderi”, och det var dess innehåll domarna jämförde med Puigdemonts agerande. På punkt efter punkt förkastar de spanska HDs beskrivning av Puigdemonts gärningar, och slår fast att dennes politik i inget skede av fjolårets kris ”äventyrade Spaniens författning eller den allmänna ordningen”.

Den spanska högerregeringen, som nyligen föll efter en parlamentarisk intrig, hade gjort kampen och bestraffningen av de katalanska separatistledarna till en central punkt. Både regeringspartiet Partido Popular och dess rival i nationalistlägret, Ciudadanos, välkomnade spanska domstolars beslut att åtala tretton katalaner, bland dem Puigdemont, för uppror.

Men den nye premiärministern, socialisternas Pedro Sánchez, vill desarmera konflikten Madrid-Barcelona. Det finns gränser för vad han vågar – också i hans parti råder stor bitterhet mot separatisterna. Men han har redan visat att han är redo att pröva helt andra medel än föregångarna. I förra veckan bestämde regeringen att de fängslade katalanska ledarna skulle flyttas från Madrid till Katalonien, och inga av de domare som skulle kunnat blockera åtgärden opponerade sig. Det är dock fortfarande mycket tveksamt om några separatister låter sig lockas av Sánchez inviter att förhandla.

Detta har hänt

Carles Puigdemont var regionpresident i Katalonien januari 2016–oktober 2017.

Den 1 oktober höll Katalonien en folkomröstning om huruvida regionen ska fortsätta vara en del av Spanien eller bryta sig ur och bli självständigt. En majoritet röstade då ja till självständighet, men valdeltagandet var mycket lågt. Folkomröstningen var enligt den spanska författningsdomstolen olaglig.

Valdagen var stundtals våldsam när polis försökte hindra väljare från att rösta.

Efter en misslyckad självständighetsförklaring i slutet av oktober 2017 har Puigdemont levt i exil i Belgien.

Spanien utfärdade efter landsflykten till Belgien en internationell arresteringsorder för Puigdemont. Men enligt det belgiska rättsväsendet har den förre regionpresidenten inte begått brott som motiverar ett gripande – han betraktas snarast som politisk aktivist.

Tillsammans med 24 andra katalanska separatister åtalades Puigdemont i mars 2018, misstänkt för uppror och andra brott relaterade till höstens olagliga folkomröstning och självständighetsförklaring i Katalonien. Som mest riskerar de fängelse i 25 år.

I mars greps Puigdemont i Tyskland. Före frihetsberövandet hade han besökt Finland. Han reste med bil genom Sverige och Danmark och greps av tysk polis den 25 mars efter att ha passerat en gränskontroll på Jylland.

TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.