Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Pussy Riot hånar riksåklagaren med raplåt

00:58. Det ryska aktivistkollektivet Pussy Riot är tillbaka med ny regimkritik.

Det ryska aktivistkollektivet Pussy Riot är tillbaka med ny regimkritik. I en rapvideo genomsyrad av svart humor beskrivs riksåklagaren Jurij Tjajka som både ekonomiskt och politiskt korrupt.

”Jag leder kriget mot korruptionen här, eller närmare bestämt, jag leder korruptionen här”, rappar Nadezjda Tolokonnikova i låten ”Tjaika”. Hon var en av de tre Pussy Riot-medlemmar som Jurij Tjajka åtalade för ”huliganism” 2012 och som senare dömdes till två års fängelse.

Texten är skriven i jag-form och ska föreställa vara Tjajkas egna ord. ”Jag älskar Ryssland, jag är patriot” är en återkommande fras, men ”jag kan lika gärna bo i Schweiz och om du bryr dig om materiella saker här i livet, grabben, då ska du vara lojal med Putin”. Tjajkas son var tidigare gift med vice riksåklagarens dotter och paret har pekats ut som lyxhotell- och -villaägare i Grekland respektive Schweiz.

I videon, som publicerades på Youtube på onsdagen, förekommer scener av tortyr mot fängslade människor i huvor och snaror. Aleksej Navalnyj och Pjotr Pavlenskij nämns då den tänkta Tjajka stillar Putins oro med att dessa män antagligen inte kommer att ställa till mer besvär.

Antikorruptionsaktivisten Navalnyj dömdes i en internationellt kritiserad rättegång 2013 till fängelse för förskingring. Nyligen publicerades en 44 minuter lång dokumentär som också heter ”Tjajka”, signerad Navalnyj, om omfattande korruption i Putins inre krets. Filmen har i skrivande stund 4,5 miljoner visningar.

Performancekonstnären Pavlenskij, som tidigare sytt ihop munnen under Pussy Riot-rättegången och spikat fast pungen på Röda torget, försökte i höstas tända eld på dörren till säkerhetstjänsten FSB:s högkvarter. Han är frihetsberövad, men numera på Serbskij-institutet där mängder av regimkritiker fick psykiatriska sjukdomsdiagnoser under Sovjet-eran.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.