Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 10:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/pussy-riots-frontfigur-jag-haller-pa-med-ett-hemligt-projekt/

Världen

Pussy Riots frontfigur: Jag håller på med ett hemligt projekt

Nadja Tolokonnikova är en av världens mest kända aktivister. Hon är förgrundsfigur i Pussy Riot, ett ryskt, feministiskt konstnärskollektiv som blev världskänt efter en konsert i en kyrka.

Den karismatiska Tolokonnikova är också tillknäppt och introvert. Hon ger få intervjuer och är notoriskt svår att få tag på. 

DN:s Anna-Lena Laurén lyckades få Tolokonnikova på tråden.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 11 Pussy Riots så kallade punkbön i Kristi frälsare kyrka i Moskva gjorde feministkollektivet världsberömt. Detta trots att inspelningen blev misslyckad och de nätt och jämnt lyckades skrapa ihop tillräckligt mycket filmmaterial.
Foto: Sergey Ponomarev
Bild 2 av 11 Nadja Tolokonnikova fotograferas för DN i Los Angeles. Hon bor just nu både i ­Kalifornien och Ryssland. Moskva betraktar hon fortfarande som sin bas.
Foto: Nancy Pastor
Bild 3 av 11 Nadja Tolokonnikova och de andra medlemmarna i Pussy Riot dyker upp när man minst anar det.
Foto: Nancy Pastor
Bild 4 av 11 Pussy Riot blir internationella stjärnor och imponerar på en hel värld med sina belästa, intelligenta försvarstal inför rätten. Maria Aljochina, Jekaterina Samutsevitj och Nadja Tolokonnikova sitter i en glasbur i domstolen 2012. Två av dem döms till fängelse för punkvideon i kyrkan.
Foto: Sergey Ponomarev/AP
Bild 5 av 11 ”Jag önskar att Ryssland och USA hade ­kopierat det bästa av varandra. I stället kopierar de det sämsta”, säger Nadja ­Tolokonnikova.
Foto: Nancy Pastor
Bild 6 av 11 Nadja Tolokonnikova och Pussy Riot uppträder på en festival i USA i maj 2019.
Foto: RMV/REX
Bild 7 av 11 Nadja Tolokonnikova och Maria Aljichona attackerades och piskades av kosacker i februari 2014 då de uppträdde i Sotji i samband med vinter-OS.
Foto: Morry Gash/AP
Bild 8 av 11 Nadja Tolokonnikova håller en presskonferens i februari 2014 i samband med vinter-OS i Sotji.
Foto: David Goldman/AP
Bild 9 av 11 Nadja Tolokonnikova sitter hellre hemma och tänker än går ut och roar sig.
Foto: Nancy Pastor
Bild 10 av 11 Nadja Tolokonnikova delar bland annat ut råd om hur man ska snatta i sin bok.
Foto: Nancy Pastor
Bild 11 av 11 ”Ja, staten slår ner på demonstrationer och därför ser vi inte miljoner folk på gatorna. Men det finns redan strukturer för en alternativ stat”, säger Nadja Tolokonnikova.
Foto: Nancy Pastor