Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Putin återupplivar KGB:s bödel

Foto: Corbis

En elitenhet inom Rysslands polis uppkallas åter efter Felix Dzerzjinskij, känd som en av den tidiga sovjetregimens mest blodsbesudlade mördare. Det är innebörden av ett dekret som president Putin skrev under i måndags.

Felix Dzerzjinskij är känd som den man som grundade tjekan, föregångare till senare tiders KGB, den sovjetiska underrättelsetjänsten och hemliga polisen.

Han dog redan 1926, men hann göra sig känd som en av bolsjevikernas mest hänsynslösa ledare. Under hans ledning organiserade tjekan avrättningar av tiotusentals människor under den röda terrorn 1918-22.

Dzerzjinskij, liksom för övrigt de flesta andra bolsjevikledare, var helt öppen med att terror och massavrättningar var en nödvändig del av revolutionen. Han tillskrivs uttalanden som detta:

"Samla bara ihop de mest beslutsamma människor du kan hitta, sådana som förstår att en kula i huvudet är det bästa sättet att få folk att hålla käft. Erfarenheten visar att du bara behöver en liten grupp av sådana människor för att vända situationen helt."

En elitgrupp inom den sovjetiska (senare ryska) polisen hade beteckningen Dzerzjinskijdivisionen från 1926 till 1994. Nu återkommer alltså namnet, på en enhet som bland annat svarar för ordningen i Moskva med omnejd, men som även kan sättas in i det oroliga Norra Kaukasus.

På Lubjankatorget i Moskva, där tjekan, KGB och i dag säkerhetstjänsten FSB har sitt högkvarter, stod fram till 1991 en 15 ton tung staty av Dzerzjinskij. Den störtades i samband med Sovjetunionens sammanbrott.

För bara några veckor sedan reste ryska kommunister en staty i gips på samma plats, för att högtidlighålla 137-årsminnet av Dzerzjinskijs födelse.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.