Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Putin drar tillbaka: Insatsen i Syrien har uppnått sitt mål

Vladimir Putin säger att den ryska militära insatsen i Syrien till största delen nu har uppnått sitt mål.
Vladimir Putin säger att den ryska militära insatsen i Syrien till största delen nu har uppnått sitt mål. Foto: Alexei Nikolsky/AP

Ryske presidenten Vladimir Putin beordrade på måndagen den ryska militären i Syrien att börja dra tillbaka huvuddelen av styrkan, då insatsen i det krigshärjade landet enligt Putin i stora drag ska ha uppnått sitt mål, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Under ett möte i Kreml med försvars- och utrikesministrarna sade presidenten att tillbakadragandet kommer att inledas under tisdagen. Han gav utrikesminister Sergej Lavrov i uppdrag att intensifiera de ryska insatserna i den pågående fredsprocessen, med målet att få ett slut på kriget i Syrien.

Enligt Kremltalespersonen Dimitrij Peskov har Putin via telefon informerat syriske presidenten Bashar al-Assad om sitt beslut.

Kreml uppger vidare att al-Assad på måndagen sade att han hoppas att fredssamtalen i Genève ska leda till ett konkret resultat. Den syriske presidenten underströk i samtal med Putin nödvändigheten av en politisk process i landet.

Bashar al-Assad sade i ett uttalande att Ryssland förbundit sig att även fortsatt stötta Syrien i ansträngningarna ”att konfrontera terrorism”.

Den ryska marinbasen och flygbasen i Syrien ska fungera som tidigare, säger Putin enligt Reuters.

Rysslands beslut om att ingripa militärt i Syrien välkomnades av Bashar al-Assad. Med rysk assistans från luften stärktes både regeringsstyrkornas positioner och al-Assads ställning som president.

Ryska försäkringar om att insatserna riktades mot fästen hållna av terrororganisationen Islamiska staten (IS) kom på skam vid upprepade tillfällen, då skilda källor kunde konstatera att de i stället riktats mot al-Assads motståndare i den syriska oppositionen.

Den offentliga retoriken kommer att präglas av stenhårda krav, men detta är hoppets ögonblick.

Amnesty International, som bevakar efterlevnaden av mänskliga rättigheter, har i en rapport från krigets Syrien tryckt på att Ryssland kan ha gjort sig skyldigt till krigsbrott. Bland händelser som nämns ingår ryska attacker mot städerna Homs, Idlib och Aleppo, då sammanlagt minst 200 civila uppges ha mist livet.

Fredssamtalen om Syrien inleds exakt fem år efter den dag som brukar räknas som början av konflikten i landet. Parterna står långt ifrån varandra, men i och med samtalen väcks hopp om fred, menar FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura.

På grund av avståndet mellan regering och opposition kommer de inte att mötas till en början. Samtalen sker därför via mellanhänder, rapporterar TT.

– Den offentliga retoriken kommer att präglas av stenhårda krav, men detta är hoppets ögonblick, säger de Mistura på en pressträff inför samtalen i Genève.

FN kan bara vara en hjälpande hand. Men de verkliga fredsmäklarna är medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, den internationella stödgruppen för Syrien och de syriska parterna, understryker han.

– Samtalen måste handla om de avgörande frågorna, och alla frågors moder är den politiska övergångsprocessen. En del talar om en plan B, men den enda plan B som finns är att återgå till krig.

Svensk-italienaren de Mistura räknar med flera omgångar samtal en bit in i april.

Barack Obama och Vladimir Putin diskuterade Rysslands tillbakadragande från Syrien, bara några timmar efter tillkännagivandet om nedtrappning av den ryska närvaron i landet.

”De diskuterade president Putins tillkännagivande om ett partiellt tillbakadragande av de ryska styrkorna från Syrien och nästa steg som ska vidtas för att helt få ett slut på kriget i landet”, skriver Vita huset i ett pressmeddelande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.