Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 08:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/putin-friar-till-ryssarna-med-manliga-bilder-fran-sibirien/

Världen

Putin friar till ryssarna med manliga bilder från Sibirien

Vladimir Putin. Foto: Alexei Druzhinin/Ryska presidentkansliets presstjänst/AP

Årets machobilder av Vladimir Putin i rysk natur har släppts. I år bestiger han sibiriska berg, kör terrängfordon och plockar svamp. 

Putin plockar kottar ur cederträn. Putin gräver upp sibiriska lingonplantor för att plantera om dem i sin Moskvaträdgård. Putin kör terrängfordon på skogsvägar. Putin hittar svamp. 

Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Sjojgu. Foto: Alexei Druzhinin/Ryska presidentkansliets presstjänst/AP

Det är samma koncept som vanligt då Rysslands president Vladimir Putin släpper sin årliga video av hur han semestrar i sitt ryska rike. Helst rör han sig i naturen - fiskar, vandrar, plockar svamp, rider. På senare år har han föredragit att besöka Sibirien i sällskap med försvarsminister Sergej Sjojgu, som många tippar som Putins efterträdare. Också i fjol somras vandrade de tillsammans i Sibirien, i Sajano-Susjenskij-reservatet söder om Krasnojarsk.

I år släpptes videon på Putins födelsedag den 7 oktober. Exakt var de befann sig i år berättar inte den statliga ryska tv-kanalen Pervyj Kanal, vars team följde Putin i spåret precis som vanligt. 

Foto: Alexei Druzhinin/AP

Att visa hur Putin semestrar i sitt hemland är en viktig ingrediens i hans pr-arbete, där han tycker om att framställa sig själv som en enkel man av folket. Det är också därför Putin ser till att göra saker som att köra lastbil och plocka svamp. (Dock stoppar han svampen i fickan istället för att ha en korg med sig.)

– Vi är redan ovanför molnen, säger Putin till Sjojgu då de har gått uppför sluttningen. Vi är på 1.900 meters, nästan 2.000 meters höjd.

Ingen ska tvivla på Putins fysiska form. Exakt hur långt han i själva verket har gått framgår inte av reportaget.