Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Putin: Inget nytt ryskt imperium

Foto: Michael Klimentyev/AFP

”Att Ryssland är i färd med att återuppbygga något slags imperium – det är helt grundlöst”, sade den ryske president Vladimir Putin på fredagen. De försämrade relationerna med väst beskrev han i stället som helt och hållet USA:s fel.

– Det var inte vi som började. Men nu måste vi alla vara försiktiga och inte ta förhastade och farliga steg. Vissa spelare på den globala arenan tycks ha glömt detta, sade Putin i ett 40 minuter långt tal som hölls på ett hotell utanför skidorten Sotji och som präglades av den djupa klyfta som öppnat sig mellan Moskva och Washington det senaste året.

Läs också: ””Putin reser imperiet ur askan – precis som Stalin”.

Udden var också riktad mot USA, som enligt Putin har skapat ”en instabil värld” sedan Kalla krigets slut.

– Det globala systemet för internationella relationer behöver förändras, men USA, som anser att de vunnit Kalla kriget, har inte visat något som helst intresse för det. I stället har de bara sett till sin egen vinnings skull.

Den ryske presidenten räknade upp konflikterna i Irak, Syrien och Libyen och ställde därefter retoriskt frågan om Washingtons policys stärkt freden och demokratin.

– Svaret är nej. Unilaterala diktat och påtvingade planer leder alltid till rakt motsatt effekt, sade Putin, som också avfärdade kritiken mot hans regerings agerande i Ukraina.

– Påståenden om att Ryssland är i färd med att återuppbygga något slags imperium, och att vi kränker våra grannars suveränitet – det är helt grundlöst, sade Putin, enligt Reuters.

Sedan en vapenvila ingicks i östra Ukraina den 5 september har rapporter om fortsatta strider kommit från området närmast dagligen. USA och EU anklagar Ryssland för att förse de pro-ryska rebellerna med vapen och dessutom ha trupp på ukrainskt territorium.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.