Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Putin: Jag ångrar ingenting

Vladimir Putin tog emot de italienska journalisterna i Moskva förra torsdagen. Viktiga göromål gjorde att de fick vänta i fyra och en halv timme innan presidenten, ursäktande sig, dök upp vid 23.30-tiden.
Vladimir Putin tog emot de italienska journalisterna i Moskva förra torsdagen. Viktiga göromål gjorde att de fick vänta i fyra och en halv timme innan presidenten, ursäktande sig, dök upp vid 23.30-tiden. Foto: Alexej Nikolski / Ria, Reuters

Vladimir Putin ser inget i backspegeln som stör honom. I en intervju för italienska tidningen Corriere della Sera säger han: ”Jag ska vara helt ärlig inför er, jag kan inte påminna mig något. Uppenbarligen har Gud format mitt liv så att jag inte har något att ångra”.

Den ryske presidenten har intervjuats av två reportrar vid tidningen inför sitt besök i Italien, vilket resulterat i en lång artikel och ett kortare videoinslag i nätupplagan.

På frågan om det stämmer att Ryssland känner sig ”förrått av Europa på samma sätt som om en älskare gått sin väg” slår Putin ifrån sig:

– Vi har aldrig behandlat Europa som en älskare. Nu talar jag allvar: Vi har alltid erbjudit en långsiktig relation. I dag har jag dock intrycket av att Europa försökt bygga sin relation till oss utifrån rent materiella utgångspunkter och uteslutande till Europas fördel, säger Putin.

I en lång utläggning om hur aggressionen ser ut i det rådande bistra klimatet mellan Ryssland och Väst pekar presidenten på den andra sidan som ensamt skyldig.

– Vi är inte aggressiva, det vi gör är att reagera på hot som riktas mot oss. Det sker under former som är klart avgränsade och med enda syfte att garantera Rysslands säkerhet.

Nato ska inte känna något hot från rysk sida, hävdar Putin vidare.

– Endast en person som inte är vid sinna sinnens fulla bruk eller som drömmer kan tänka tanken att Ryssland en dag skulle gå till attack mot Nato, säger han, och spinner senare vidare på samma tema:

– Jag vill göra klart för er: Var inte rädda för Ryssland. Världen har förändrats så mycket, dagens förnuftiga människor kan inte föreställa sig en militär konflikt i sådan stor skala. Vi har andra saker att ägna oss åt, det kan jag försäkra er.

Italienarna skjuter in att ”det är ju ert agerande i Ukraina som ligger till grund för krisen i relationerna till Väst”. Presidenten inleder sitt svar retoriskt:

– Vad är ursprunget till krisen i Ukraina? Anledningen, som den ter sig för mig, står inte i proportion till den tragedi vi har i dag med ett stort antal offer i landets sydöstra del. Vad är det som lett fram till detta? Tidigare ukrainske presidenten Viktor Janukovytj sade att han behövde betänketid inför undertecknandet av associeringsavtalet mellan EU och Ukraina, kanske för att få till förändringar och för att samråda med Ryssland, Ukrainas viktigaste handelspartner.

– Då bröt upploppen i Kiev ut, våra partner i Europa och Amerika stödde detta. Därefter kom kuppen, en totalt grundlagsstridig aktion.

Vladimir Putin säger till intervjuarna att han inte alls var motståndare till att avtalet mellan Ukraina och EU skulle undertecknas.

– Men, naturligtvis, vi ville delta i utarbetandet av de slutliga besluten, eftersom Ukraina då och nu är en del av ett frihandelsområde för OSS och att det åtföljs av ömsesidiga åtaganden. Hur är det möjligt att bortse från detta faktum, att inte respektera det? Jag kan inte förstå det – jag ställer frågan till många kolleger, inklusive europeiska och amerikanska.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.