Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Putin: Jag planerade ockupationen av Krim

I en rysk tv-dokumentär ger Vladimir Putin sin version av ockupationen av Krim i Ukraina.
I en rysk tv-dokumentär ger Vladimir Putin sin version av ockupationen av Krim i Ukraina. Foto: Yuri Kadobnov/AFP

Rysslands president Vladimir Putin medger nu helt öppet att han i detalj planerade den ryska militära ockupationen av den ukrainska halvön Krim för nära ett år sedan. Det är i en ny rysk tv-dokumentär som den ryske ledaren ger sin version av de dramatiska händelser som var inledningen till en mer omfattande rysk intervention i Ukraina och det därpå följande kriget.

Redan under natten till den 23 februari 2014, det vill säga några timmar efter att Ukrainas proryske president Viktor Janukovytj flytt från Kiev undan den folkliga revolten på Majdan och fått Moskvas hjälp att lämna Ukraina, gav Putin order till sin militära säkerhetstjänst GRU att ockupera Krim.

Putin hade i och för så pass länge sedan som i april 2014 erkänt att det självklart var ryska specialstyrkor som genomförde operationen att överta kontrollen över Krim. Redan det var en helomvändning från hans tidigare linje, där han bedyrade att det som skedde på Krim var en lokal och spontan folklig rörelse. Enligt Putin dåvarande uttalanden var det inte rysk militär som opererade, utan "lokala självförsvarsgrupper". Att de kraftigt beväpnade männen såg ut att bära ryska uniformer, om än utan nationalitetsbeteckning, förklarade Putin med att sådana uniformer är vanliga i före detta sovjetrepubliker och går att köpa i många affärer.

Det kanske mest intressanta med dokumentären, som inom kort visas i den ryska statliga tv-kanalen Rossija-1, är de nya detaljer som Putin ger. I de avsnitt av filmen som har visats i en trailer avslöjar han bland annat när han gav den hemliga ordern om att Krim skulle annekteras; det var vid ett långt nattligt möte mellan den 22 och 23 februari med cheferna för Rysslands säkerhetstjänster.

– Vi slutade omkring klockan sju på morgonen, säger Putin.

– När vi skildes åt sade jag till mina kollegor; vi måste påbörja arbetet med att återföra Krim till Ryssland.

Det dröjde inte mer än fyra dygn, till den 27 februari, innan tungt beväpnade soldater utan nationalitetsmärkning stormade den regionala parlamentsbyggnaden i Simferopol och de hastigt ihopsamlade ledamöterna röstade in en ny, Kremltrogen, regering.

Sedan gick det snabbt. Knappt tre veckor senare, 16 mars, genomfördes en folkomröstning och den 18 mars skedde den formella annekteringen av Krim vid en ceremoni i Kreml.

Putin säger också i tv-dokumentären att rysk militär stod beredd att gå in i Donetsk i östra Ukraina för att undsätta Janukovytj. Annars skulle han ha blivit dödad, enligt Putin.

Några dagar senare dök Janukovytj upp i den sydryska staden Rostov-vid-Don.

Av Putins version, så som den har presenterats i en trailer till tv-dokumentären, kan det verka som om beslutet om att ockupera Krim fattades som en reaktion på vad som hände just då i Ukraina. Men planen var utarbetad i Kreml sedan länge, vilket bland anat tidigare rådgivare till Putin som Andrej Illarionov vittnat om.

Att dessa planer var högst aktuella framgår av att vad en "hög rysk regeringstjänsteman" sade till Financial Times den 20 februari 2014, medan Janukovytj ännu satt i presidentkansliet Kiev: "...om Ukraina splittras, så kommer det att utlösa ett krig...de kommer att först förlora Krim, därför att vi kommer att gå in och beskydda det, precis som vi gjorde i Georgien".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.