Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Putin kan möta Litvinenko-rapporten med iskall tystnad

Foto: PA

Rysslands säkerhetstjänst låg bakom mordet på regimkritikern Alexander Litvinenko i London 2006, fastslår en officiell brittisk rapport. Vladimir Putin antas, enligt rapporten, ha godkänt mordet.

DN:s korrespondent Ingmar Nevéus svarar på tre frågor om vilken betydelsen rapporten kan komma att få.

Rapporten pekar ju ut den ryska ledningen som skyldig till mord, och president Putin ska själv ”troligen ha godkänt” planerna. Hur kommer Ryssland att reagera?

Ett troligt scenario är att rapporten möts med iskall tystnad från högsta ort. Putin hälsade redan på onsdagen genom sin pressekreterare att detta ”inte var av intresse”. Han har också för vana att hålla sig ovanför ämnen som detta. På sin höjd blir det kanske någon skämtsam eller ironisk kommentar om några dagar.

Däremot kan man vänta sig hårda ord mot britterna i Moskvas tv-soffor, från Kremltrogna politiska kommentatorer och dumaledamöter. En sak man kommer att skjuta in sig på är att utredaren sir Robert Owen hänvisar till stora mängder hemligt bevismaterial.

Den ryska eliten skickar gärna sina barn till fina engelska skolor – samtidigt som Storbritannien är ett av deras främsta hatobjekt, bland annat för att landet har gett många av Putins fiender en fristad.

Men relationerna mellan Ryssland och Storbritannien kommer väl att försämras?

Mycket hänger på om Storbritannien beslutar om någon sorts sanktioner mot Ryssland som en följd av rapporten. Det handlar ju om mord på en brittisk medborgare mitt i London, och därför finns det ett tryck mot premiärminister David Cameron att ”göra något” mot den stat som pekas ut som skyldig.

En variant som förs fram är att införa inreseförbud och frysning av utlandstillgångar för personer inblandade i mordet. Moskvas svar i ett sådant läge är svårt att sia om. När USA-kongressen införde en svart lista mot vissa ryska tjänstemän 2012 – den så kallade Magnitskylagen – var Rysslands motdrag att förbjuda amerikaner att adoptera ryska barn. Det var inget taktiskt genidrag eftersom oskyldiga barn drabbades, och protesterna mot lagen blev relativt stora.

Blir det inga särskilda Litvinenko-sanktioner påverkas nog inte relationerna särskilt mycket. Med detta sagt är relationerna redan mycket dåliga, som en följd av Rysslands annektering av Krim och kriget i östra Ukraina.

Vilka är de båda ex-agenter som misstänks ha utfört mordet, och vad händer med dem nu?

Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun pekas återigen ut som skyldiga i Owen-rapporten. De båda är tidigare KGB- och FSB-agenter och bor båda i Moskva.

Medan Kovtun har legat lågt och inte framträtt på länge är Lugovoj en i högsta grad offentlig person. Han valdes 2007 in i duman, det ryska parlamentet, för det ultranationalistiska partiet LDPR. Platsen där ger honom åtalsimmunitet i Ryssland, men chansen att han skulle åtalas på hemmaplan eller utlämnas till Storbritannien har hela tiden ändå varit närmast obefintlig.

År 2010 skickade Lugovoj en t-shirt till Boris Berezovskij, den nu avlidne miljardären och Putin-kritikern som var Litvinenkos vän i London, med texten ”Polonium 210, fortsättning följer”. Många såg tilltaget som ett erkännande.

Både Lugovoj och Kovtun sitter säkert hemma i Moskva. Att Putin skulle tillåta en utlämning till London nu är uteslutet – det vore i hans värld ett svaghetsbevis.

Foto:

Läs också: Historien om den förgiftade ex-spionen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.