Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 20:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/putin-kritiserar-greta-thunberg/

Världen

Putin kritiserar Greta Thunbergs budskap

Foto: Mickan Palmqvist

Rysslands president Vladimir Putin säger att han är kritisk till vissa delar av den svenska klimataktivisten Greta Thunbergs budskap.

– Gå och förklara för utvecklingsländer varför de ska fortsätta leva i fattigdom och inte ha det som i Sverige, säger han.

TT Text

Uppdatering 2019-10-05 17.58: Texten har tillfogats en rättelse.

I ett anförande på en energikonferens säger den ryske presidenten att han inte instämmer i hyllningarna av Greta Thunbergs anförande inför FN:s generalförsamling nyligen. Putin beskriver Thunberg som en person som utnyttjas av andras egenintressen, men tillägger att barn och ungdomar som lyfter miljöfrågor bör uppmuntras.

– Jag är säker på att Greta är vänlig och att hon är väldigt uppriktig. Men vuxna måste göra allt i sin makt för att inte försätta tonåringar och barn i extrema situationer, säger Putin enligt nyhetsbyrån Reuters.

Malena Ernman, mamma till Greta Thunberg, har efter tidigare liknande påståenden svarat att dotterns engagemang för klimatet är helt på hennes eget initiativ och att arbetet sker ideellt.

Putin är inte den första världsledare som gjort utspel riktade mot Greta Thunberg. USA:s president Donald Trump kommenterade sarkastiskt Thunbergs FN-anförande – som framfördes mycket känslosamt – på Twitter:

”Hon verkar vara en väldigt glad ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid. Så härligt att se!”, skrev presidenten och delade en video av hennes tal.

Thunberg blev känd när hon i augusti i fjol satte sig utanför riksdagen i Stockholm med ett plakat med budskapet ”Skolstrejk för klimatet”. Initiativet har fått stor uppmärksamhet och runt om i världen har hundratusentals ungdomar demonstrerat för klimatet.

Greta Thunberg har träffat en rad av världens beslutsfattare för att sprida sitt budskap om klimatet. Hon har prisats och fått stöd och uppmuntran av bland andra den tibetanske ledaren Dalai lama, påve Franciskus, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och USA:s tidigare president Barack Obama.

– Folk lider, folk dör, hela ekosystem kollapsar. Vi är i början av massutrotning. Och allt ni talar om är pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni? sade 16-åringen under talet i FN:s generalförsamling.

Rättelse: I en tidigare version av texten uppgavs felaktigt att Vladimir Putin kallat Greta Thunberg för en ”manipulerad tonåring” och en ”illa informerad tonåring”.