Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Putin lovar hjälpa Syrien om USA attackerar

Ryssland kommer att hjälpa Syrien om USA attackerar. Det sa Rysslands president Putin på fredagen. Putin och Obama träffades i nästan en halvtimma men kom inte närmare varandra.

Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Barack Obama har diskuterat Syrien, men inte lyckats att enas. De gjorde det på G20-mötet i St Petersburg som avslutades i dag.

De båda presidenterna träffades under 20–30 minuter men lyckades inte närma sig varandra i frågan. Samtalet handlade enbart om Syrien, inga andra frågor. Enligt de båda presidenterna fördes samtalet i god och positiv anda:

– Vi lyssnade på varandras argument men kom inte överens, sa Putin.

– Vi var överens om att den enda långsiktiga lösningen är en politisk lösning, sa Obama.

Avståndet mellan de två världsledarna när det gäller en militär insats är dock lika stort som tidigare sedan president Putin också sagt att han tänker hjälpa Syrien om landet angrips.

President Putin vidhåller att det inte finns några bevis för att det är al-Assad-regimen som ligger bakom gasattacken i utkanten av Damaskus den 21 augusti. President Obama menar att alla tecken pekar på att det var Syriens regim som utförde attacken.

Putin sa också att flera stora länder tagit ställning mot ett militärt angrepp under gårdagens middagsdiskussioner. Ett av de länder som redan tidigare, genom sitt parlament, sagt att man inte kommer att delta i ett militärt anfall är Storbritannien. Vid en presskonferens i St Petersburg sa premiärminister David Cameron att han nu samlat ett antal länder för att arbeta för en omfattande humanitär insats i Syrien.

– 60 procent av sjukhusen i landet och 4.000 skolor är skadade eller förstörda och 6,8 miljoner är i behov av humanitär hjälp, sa Cameron som fått löften om pengar från en rad länder.

Under fredagen varnade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov för att en militär attack mot Syrien skulle bryta mot internationella lagar om den inte i förväg godkänts av FN:s säkerhetsråd. En sådan attack skulle också underminera möjligheterna för att lösa konflikten på politisk väg enligt Ryssland.

Uttalandet gjordes tillsammans med FN:s fredssändebud, Arabförbundets Lakhdar Brahimi, som underströk att inget land fick ta lagen i egna händer, skriver Reuters.

Vid en presskonferens efter G20-mötets avslutande sa president Putin att den som utför en sådan attack "ställer sig utanför lagen" och att "70 procent av den amerikanska befolkningen är emot ett militärt angrepp".

President Obama inledde sin presskonferens med att hylla det ryska folket och mindes hur det stått emot de många hemskheter som drabbat landet under andra världskriget. Men han kom också in på kriget i Syrien:

– Assadregimens användande av kemiska vapen hotar också den internationella freden, den är inte bara en fruktansvärd händelse i Syrien. Den hotar också att underminera den norm som 189 länder skrivit under mot användandet av kemiska vapen. Vi vill inte leva i en värld där man kan använda sådana vapen utan att det får några konsekvenser, sa Obama.

– Jag kommer att fortsätta konsultera med ledare över hela världen och med kongressen i den här frågan. På tisdag ska jag tala till det amerikanska folket från Vita huset, sa Obama.

President Obama berömde Vladimir Putin för att han tillät en öppen diskussion under gårdagens middag.

– Vi var helt överens om att kemiska vapen hade använts i Syrien och att normen om att inte använda kemiska vapen gäller. Majoriteten var överens med oss om att det är mest sannolikt att Assadregimen var ansvarig för att dessa vapen användes. Vad vi inte var överens om var vilken roll FN ska spela.

– Jag skulle föredra att gå genom multilaterala kontakter och genom FN för att göra detta. Men när ett sådant här brott har begåtts och det internationella samfundet inte agerar då faller normen samman. Och andra normer kan följa efter vilket ger oss en mindre säker värld.

– Jag valdes för att göra slut på krig, inte starta dem, sa Obama och tillade.

– Om vi inte gör något, vad säger det om oss?

President Obama ville inte svara på en fråga om hur han kommer att agera ifall den amerikanska kongressen säger nej.

– Mitt mål är att upprätthålla den internationella normen om att kemiska vapen är förbjudna. Jag vill att den normen ska vara en verklig norm. Att använda kemiska vapen mot barn är inte tillåtet. Vi måste stå upp för den principen.

Under presskonferensen fördes också NSA-läckan Edward Snowden på tal. Enligt president Putin har Snowden inte diskuterats under det möte som han hade med president Obama och den amerikanske presidenten begärde heller inte att få Snowden utlämnad från Ryssland där han just nu befinner sig.

– Vi hade en öppen och bra diskussion, vi pratade om Syrien. Mr Snowden fördes aldrig på tal, sa Obama.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.