Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 03:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/putin-redo-att-intervenera-militart-i-belarus/

Världen

Putin: Redo att intervenera militärt i Belarus

Rysslands president Vladimir Putin och Belarus president Aleksandr Lukasjenko i juni 2020.
Rysslands president Vladimir Putin och Belarus president Aleksandr Lukasjenko i juni 2020. Foto: Mikhail Klimentyev / AP

Den ryske presidenten Vladimir Putin har klargjort att han är redo att intervenera militärt i Belarus om situationen i landet skulle urarta. Hans belarusiska kollega Aleksandr Lukasjenko har bett Putin att bilda en insatsstyrka. ”Vi hoppas att det inte blir nödvändigt”, sade Putin.

Det var i en tv-intervju i den statliga kanalen Rossija 24 som Putin på torsdagen för första gången kommenterade utvecklingen i grannlandet, som sedan över två veckor skakas av en bred proteströrelse mot Lukasjenko. 

I sina kommentarer tog den ryske presidenten otvetydig ställning för Lukasjenko och mot oppositionen i Belarus, som han kallade för ”extremistiska element”.

Flera hundra tusen belarusier har i Minsk och i andra städer demonstrerat mot att Lukasjenko förklarade sig som segrare i presidentvalet den 9 augusti. En stor del av  belarusierna såg det som en uppenbar förfalskning av valutgången.

Regimens svarade med att brutalt slå ned de helt fredliga protesterna med tårgas, gummikulor och chockgranater. Minst 7.000 belarusier arresterades, många utsattes för tortyr och misshandel. Och den som allmänt ansågs vara den verkliga valsegrareren, Svjatlana Tsichanouskaja, tvingades fly till Litauen.

I tv-bilder och på nätet har hela världen kunnat se med vilket våld Lukasjenkos kravallpolis har attackerat fredliga demonstranter.

Men Putin hade en annan åsikt: ”De belarusiska säkerhetsorganen agerade ganska återhållsamt”.

I intervjun sade Putin att han bifallit Lukasjenkos begäran och bildat denna styrka bestående av reservister från inrikestrupperna. Detta i enlighet med åtaganden i unionsfördraget mellan Ryssland och Belarus, enligt vilka båda ska stödja varandra vid hot mot ländernas suveränitet och stabilitet. Därför är Ryssland redo att vid behov hjälpa Belarus.

– Men vi enades om att denna reservstyrka inte ska användas förrän situationen utvecklas bortom kontroll, så länge extremistiska element i skydd av politiska paroller inte går över vissa gränser och startar plundring, antändning av bilar, banker och hus eller ockuperar administrationsbyggnader, sade Putin.

Läs även: 

Därför flydde Belarus oppositionsledare till Litauen

Gripanden under nya protester i Minsk

Ämnen i artikeln

Belarus
Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt