Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Putin: Ryssland placerar militärfartyg vid Medelhavet

Rysslands president Vladimir Putin och premiärministern Dmitrij Medvedev under ett möte i Sotji 15:e maj.
Rysslands president Vladimir Putin och premiärministern Dmitrij Medvedev under ett möte i Sotji 15:e maj. Foto: Yekaterina Shtukina/AP

Ryssland placerar militärfartyg med kryssningsmissiler permanent i Medelhavet, rapporterar Reuters. Det meddelande landets president Vladimir Putin på ett försvarsmöte i Sotji. 

Artikeln har rättats. Vapensystemet heter S-400.

Anledningen till den permanenta utplaceringen ska enligt Putin vara ”det fortsatta terrorhotet i Syrien”, rapporterar Reuters. 

Kryssningsmissilerna ska vara av sorten ”Kalibr” och kommer ligga på standby i Medelhavet.

Efter USA:s, Storbritannien och Frankrikes missilangrepp i april sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att det inte längre fanns några moraliska förpliktelser att inte förse regimen i Syrien med ett luftvärnssystem.

Men efter att Israels premiärminister Neranyahu besökte Moskva kom beskedet i förra veckan att leveransen av det det avancerade ryska luftvärnssystemet S-400 till Syrien ställdes in, rapporterade Reuters.

I samband med det sa även Vladimir Kozhin, en av Putins närmaste medarbetare och ansvarig för militärt bistånd till andra länder, att Syrien redan hade ”allt det behövde”. 

Läs mer:

Syrien: Israeliska robotar mot mål söder om Damaskus

OPCW: Kemiska vapen användes troligen i Syrien

Stopp för ryskt luftvärnssystem till Syrien efter Netanyahus Moskvabesök

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.