Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 04:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/putin-skjuter-upp-folkomrostningen-om-grundlagsandringarna/

Världen

Putin skjuter upp folkomröstningen om grundlagsändringarna

Foto: TASS

Den rådgivande folkomröstningen om ändringar i ryska grundlagen skjuts upp. Hela nästa vecka uppmanas alla ryska medborgare att stanna hemma från jobbet. Det meddelade Vladimir Putin i ett tal till nationen i eftermiddags. 

– Nu vädjar jag till er att inte förlita er på ödet. Det här rör er alla. Det som sker i många västländer kan ske hos oss inom en nära framtid, sade Putin i sitt tal till nationen i eftermiddags. 

Antalet coronafall stiger i Ryssland och låg på onsdagen på 658 personer. Nästa vecka inför myndigheterna en veckas ferier med lön.  

– Det tryggaste just nu är att stanna hemma. Nästa vecka är arbetsfri. Detta inför vi för att minska antalet personer som kan bli smittade. Men alla transporter och övriga livsnödvändiga funktioner ska fortsätta som vanligt, meddelade Putin. 

Dessutom skjuts den rådgivande folkomröstningen om ändringarna i grundlagen upp på obestämd tid. Folkomröstningen skulle ursprungligen hållas den 22 april. Ändringarna i grundlagen stryker Putins tidigare mandatperioder och ger honom möjlighet att sitta kvar på presidentposten fram till 2036. Ända sedan coronapandemin tilltagit har det ryktats om att myndigheterna hittar på något annat sätt att genomföra folkomröstningen. 

Men nu står det alltså klart att den för Putin ytterst viktiga omröstningen skjuts på framtiden.

Små och medelstora företag i Ryssland kommer att drabbas hårt av de nya åtgärderna. Putin utlovade dem skattelättnader under ett halvt år framåt. Han meddelade också att alla inkomster på aktier som betalas till utlandet kommer att beskattas med 15 procent. Dessutom ska vinster på alla depositioner och värdepappersinnehåll inom Ryssland, vars värde överskrider 1 miljon rubel, beskattas med 15 procent.

Den Kremlvänlige oligarken Konstantin Malofejev sade omedelbart efter talet att detta blir en kris som de rika får betala för.

– För första gången någonsin i Ryssland löser vi ett problem på de rikas bekostnad istället för på de fattigas, sade han i den statligt styrda Kanal 1.

Uttalandet är en påfallande stor överdrift, med tanke på att de ryska oligarkerna för länge sedan har placerat sina tillgångar i skatteparadis utomlands. Mycket talar för att den ryska ekonomin nu står inför större problem än någonsin.

Läs mer: ”Varför resonerar ryska intellektuella på samma sätt som Trump?”