Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-31 19:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/putin-skrev-under-sitt-eget-reformpaket/

Världen

Putin skrev under sitt eget reformpaket

Enmansprotester i Moskva 11 mars 2020 mot de grundlagsändringar som kan göra det möjligt för president Vladimir Putin att sitta kvar ytterligare 12 år, till 2036. På plakaten står det ”Nog med Putin för mig” och ”Nej till livslång diktatur”.
Enmansprotester i Moskva 11 mars 2020 mot de grundlagsändringar som kan göra det möjligt för president Vladimir Putin att sitta kvar ytterligare 12 år, till 2036. På plakaten står det ”Nog med Putin för mig” och ”Nej till livslång diktatur”. Foto: Pavel Golovkin/AP

Rysslands president Vladimir Putin hade inga invändningar utan undertecknade på lördagen sitt eget förslag till reformpaket – som också öppnar upp för att han ska kunna sitta kvar till 2036.

TT Text

Det är ytterligare ett steg mot att lagförslaget slutligt antas. Enligt förslaget ska begränsningen på två mandatperioder för en president vara kvar men Putin själv ska kunna börja om.

Nu går reformpaketet vidare till landets konstitutionsdomstol, som får en vecka på sig att behandla det.

Därefter ska en folkomröstning hållas den 22 april. Valentina Matvienko, talman i parlamentets överhus, klargör att den folkomröstningen ”måste hållas trots olika bekymmer med coronavirus”.

Redan har underhuset och överhuset sagt ja i olika omröstningar och det har även regionala parlament gjort.

Läs även: 

Anna-Lena Laurén: ”Putin sitter redan vid makten längre än Brezjnev” 

Tredje och sista ja till Putins grundlagsförslag