Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Putin skriver brev till USA

Vladimir Putin framhärdar i sin övertygelse om att det inte var allierade Syriens regim som stod för den omfattande gasattacken för tre veckor sedan. I ett öppet brev i New York Times vänder sig Rysslands president med diplomatisk hand till det amerikanska folket.

”Vi skyddar inte den syriska regeringen utan den internationella rätten” skriver Vladimir Putin i New York Times. Med en ton av försoningsönskan och hänvisningar till en böljande relationshistoria med USA vädjar han till amerikanska politiker och medborgare att inte stödja en attack mot Syrien.

Oavsett hur precis en attack kan bli eller hur sofistikerade vapen man använder, resonerar Putin, kommer civila att dö. Liksom de flesta länder och experter är han övertygad om att den omskakande gasattacken den 21 augusti ägde rum, men hans underrättelser säger i motsats till Obamas att den väpnade oppositionen bär ansvar för den.

Militära insatser är ineffektiva och poänglösa – rentav kontraproduktiva – skriver Putin och hänvisar till utvecklingen i såväl Afghanistan som Irak och Libyen. I sin artikel spinner han på den diplomatiska profil han odlat under senaste tiden och välkomnar därmed den öppning för dialog som samtalen under förra veckans G20-mötet ledde till.

I textens avslutning går Putin i polemik med Obama. Presidenten skriver att han noga studerat sin amerikanske motsvarighets tal till nationen i tisdags och noterar att Obama säger att hans nations policy är ”det som gör USA annorlunda, det som gör oss exceptionella”. Men en sådan uppfattning är farlig skriver Putin och avslutar ”vi är alla olika, men när vi ber om Herrens välsignelser får vi inte glömma att Gud skapade oss till jämlikar”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.