Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Putin slår fast: Krim blir ryskt

Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP

Rysslands president Putin bad parlamentet att anta en lag om att göra Krim till ryskt territorium i ett tal som också tv-sändes. Direkt efter talet hålls nu en officiell ceremoni där Putin och företrädare för Krim och staden Sevastopol skriver under på att göra Krim och Sevastopol till delar av Ryssland.

Stormande applåder möter president Vladimir Putin bara några sekunder in i hans tal till det ryska parlamentets båda kammare som nyss avslutades.

– Siffrorna är väldigt övertygande. För att förstå varför måste man förstå historien, sa Putin om folkomröstningen på Krim.

– Krim har alltid varit en del av Ryssland i ryska hjärtan och sinnen, sa Putin och betygsatte folkomröstningen som demokratisk och i enlighet med internationell lag.

Putin beskrev återigen Sovjetunionens sammanbrott 1991 som en ”katastrof”, där invånarna trodde att de skulle fortsätta tillsammans inom OSS, i ett och samma land, med samma valuta.

Relationerna med det Ukrainska folket betecknade han som ”broderliga”, och sa att de alltid kommer att vara av yttersta vikt för Ryssland.

Putin fördömde dock den nuvarande ledningen för Ukraina, och kallade maktövertagandet för en statskupp.

– Vi trodde att Ukraina skulle bli ett demokratiskt land. Men utvecklingen har gått åt ett annat håll. Minoriteterna har lidit i en ständig politisk kris. Presidenterna har kommit och gått. De har utnyttjat Ukraina som en mjölkko, säger Putin och anklagar samtidigt extremister för att ligga bakom ”kuppen” i Kiev.

– De är nynazister och antisemiter, sa Putin.

Putin gav dock inte mycket för EU:s och USA:s sanktioner.

– Så vad säger våra vänner i väst? De säger att vi bryter mot internationell rätt! Det är tur att de åtminstone minns att det finns något som heter internationell rätt.

Därefter jämförde han situationen  på Krimhalvön i dag med västvärldens erkännande av Kosovos självständighet.

– De har pressat alla att erkänna Kosovo. Och nu är de irriterade! Varför? Varför får albaner göra en sak, som sedan är förbjuden för ukrainare och ryssar på Krim?

–  Det här är primitiv cynism, säger Putin, vars Ryssland envist har vägrat att erkänna Kosovos självständighet 2008.

Putin var överlag kritisk mot vad han anser vara västs dubbelmoral och dominans.

– Vi lever i en värld av begränsningar som har tvingats på oss, hävdar Putin.

– Under kalla kriget införde väst förbud mot överförande av viss teknik et cetera. Formellt gäller det inte längre, men i praktiken är det fortfarande så. De försöker fortfarande trycka ner oss.

I stället tackade Putin agerandet från Kina och deras ”förståelse” för situationen.

– Krim kan bara tillhöra ett land som är stabilt och ordnat. Det kan i dag bara vara Ryssland, sa Putin.

Han avslutade med att be parlamentet att anta en lag om att göra Krim till ryskt territorium.

– I enlighet med folkomröstningens utslag och den ryska politiska viljan lägger jag därför fram till er förslaget om att lägga till två nya enheter i den ryska federationen: staden Sevastopol och republiken Krim, sa Putin och fick stående ovationer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.