Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Putin stänger ned nyhetsbyrå

Rysslands president Vladimir Putin stänger en av världens största nyhetsbyråer, den statsägda RIA Novosti. I ett pressmeddelande sägs att den ska ersättas med nyhetsbyrån ”Ryssland idag”. BBC:s expert säger att den nu stängda byrån haft en balanserad bevakning, medan ersättaren har en mer Kremlvänlig profil.

”Ryssland idag” ska ledas av nyhetsankaret Dmitrij Kiseljov, som av BBC beskrivs som en Kreml-supporter.

Beslutet om att lägga ned RIA Novosti verkställdes omedelbart. Även statsägda radio-stationen Voice of Russia har stängts.

BBC:s expert, Daniel Sandford, skriver:

”Av alla statsägda medieföretag så har RIA Novosti gjort de största ansträngningarna under senare år för att ge en balanserad nyhetsbevakning.”

Om ersättaren ”Ryssland idag” skriver han:

”För oppositionella ryssar är den ett språkrör för regeringen. Byrån publicerar enbart utvalda Kreml-vänliga nyheter.”

Man kan tala om en propagandakanal, fortsätter BBC:s expert.

Chefen för den nya nyhetsbyrån är känd för sina konservativa åsikter. Nyligen sa han att homosexuella ska förbjudas från att lämna blod och att deras hjärtan ska brännas istället för att transplanteras, skriver BBC.

Kiseljov har gjort sig känd som en högerinriktad, homofobisk, USA- och inte minst svenskfientlig profil och anklagas för att vara en enda husbondes röst, det vill säga president Putins.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.