Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Putin underblåser kriget i Syrien”

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky/AP Photo

Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond gick på måndagen till hård attack mot Rysslands president Vladimir Putin som han menar gör kriget i Syrien värre. Samtidigt visar satellitbilder hur Ryssland byggt upp en stark militär närvaro i landet.

Enligt Hammond underminerar Putin genom Rysslands militära agerande i Syrien de försök som nu görs att få ett slut på striderna i landet. Den brittiske utrikesministern antydde också att Ryssland spelar ett dubbelspel:

– Ryssarna säger att de vill samtala och sedan pratar de och pratar de och pratar de. Problemet är bara att medan de pratar så bombar de, och de stöder al-Assad, säger Hammond enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ryssland å sin sida anklagar Väst för att leka med elden i sina försök att få Syriens president Bashar al-Assad att avgå.

På måndagen publicerade den ryska militärledningen siffror som sa att ryskt bombflyg under den senaste veckan utfört 468 anfall mot sammanlagt 1.300 vad man kallade ”terroristmål”.

Bilder tagna av en israelisk satellit som publicerades av Jerusalem Post på måndagen visar också hur Ryssland kraftsamlat med bomb- och jaktflygplan i Syrien. Enligt en militär expert som tidningen talat med syns hur flera av de ryska planen fått sina motorer utbytta till följd av de många attackerna.

Men Philip Hammind är inte övertygad om att attackerna riktas mot terrororganisationen Islamiska staten, IS:

– Ryssland säger att man vill slå ut IS men man bombar inte IS; de bombar den moderata oppositionen, sa Hammond.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.