Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-04 22:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/putin-vi-ar-oovervinnliga-nar-vi-ar-enade/

Världen

Putin: Vi är oövervinnliga när vi är enade

00:56. Ryssland firar segerdagen för att högtidlighålla segern i andra världskriget. 75-årsjubileet för Nazitysklands kapitulation uppmärksammas på nedtonat vis på grund av covid-19.

Ryssland firar segerdagen för att högtidlighålla segern i andra världskriget. Men 75-årsjubileet för Nazitysklands kapitulation uppmärksammas på nedtonat vis på grund av covid-19.

TT Text

Den traditionsenliga militärparaden är inställd och ersätts i stället av ett firande på distans. I ett 20 minuter långt tal till nationen uppmanade den ryske presidenten Vladimir Putin befolkningen att hålla ihop, precis som under kriget.

– Vi vet att vi är oövervinnliga när vi står enade, sade Putin under talet, som sänds i rysk tv.

Ryssland har den senaste tiden sett en snabb spridning av det nya coronaviruset. I nuläget har över 180.000 bekräftats smittade och 1.700 avlidit. Under den gångna veckan har omkring 10.000 nya fall rapporterats varje dag, och lördagen ser ut att följa samma mönster.

Putin nämnde inte explicit kampen mot coronaviruset i sitt tal, men antydde att det finns kopplingar mellan dagens utmanande situation och striderna mot Nazityskland.

– Våra veteraner kämpade för livet, emot döden. Och vi kommer alltid att ha deras enighet och uthållighet, fortsatte han.

I samband med talet lade Putin ned blommor vid Den okände soldatens grav vid Kremlmuren i Moskva. Efter detta visades bilder av ett nästintill tomt Röda torget.

Talet följdes av en flyguppvisning där helikoptrar och stridsplan flög över staden – på smittsäkert avstånd för Moskvaborna att beskåda.