Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Putins bankir” jagas av Interpol

Foto: Interpol

Sergei Pugachev, känd som ”Putins bankir”, har flytt från London där han står åtalad för att ha förskingrat motsvarande 8,5 miljarder kronor. Enligt sina advokater beror flykten på att den ryske finansmannen fruktar för sitt liv. Han är nu internationellt efterlyst.

Enligt The Times tros Pugachev ha tagit sin tillflykt till Frankrike. Ett så kallat rött meddelande har skickats ut via Interpol, vilket enligt den internationella polisorganisationen i princip går att likställa med en internationell arresteringsorder.

Pugachev anklagas för att stulit pengar från banken Mezhprombank, som han själv grundat, efter att denna blivit räddad av de ryska skattebetalarna i samband med finanskrisen 2008-2009. Motparten i målet är ryska statens myndighet för insättningsgarantier, DIA.

Den 52-årige finansmannens försvinnande upptäcktes på torsdagen när han skulle ha varit på plats för ytterligare ett förhör i de segdragna domstolsförhandlingarna. Pugachev nekar frenetiskt till alla anklagelser. Tidigare hade han nära band till Rysslands president Vladimir Putin vilket förlänade honom smeknamnet ”Putins bankir”, ett epitet som dock även har getts till andra ryska finansmän genom åren.

Numera har Putin av allt att döma tagit sin hand från Pugachev och 52-åringen har hävdat att åtalet mot honom är politiskt motiverat. Via sina advokater har han även hävdat att han för några veckor sedan utsattes för ett mordförsök och anledningen till att han nu befinner sig på flykt ska enligt advokaterna vara att han fruktar för sitt liv.

Hittills har förhandlingarna inneburit ett flertal motgångar för finansmannen som bland annat fått tillgångar motsvarande nästan 17 miljarder kronor frusna. Pugachev äger två bostäder i London, i Battersea och Chelsea, tillsammans med sin partner, societetskvinnan Alexandra Tolstoy som är en engelsk släkting till den ryska författaren Leo Tolstoy.

Enligt The Times sa han i fjol till en rysk tidning att ”Jag kan kallas för en fattig man. Jag har inte pengar att försörja min familj eller mina fastigheter”. Alexandra Tolstoy ska samtidigt ha förklarat att det var svårt för dem att klara sig enbart på de 10.000 pund (motsvarande cirka 130.000 kronor) i veckan som domstolen tillät hennes man att få ut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.