Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 05:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/putins-beslut-att-dela-ut-ryska-pass-i-ostra-ukraina-ar-ren-maktutovning/

Världen

Anna-Lena Laurén: Putins beslut att dela ut ryska pass i östra Ukraina är ren maktutövning

Rysslands president Putin. Foto: Sergei Ilnitsky/EPA

Vladimir Putin erbjuder ryska pass till alla ukrainska medborgare. I veckan meddelade han att det ska bli lättare för invånarna i ukrainska Donetsk och Luhansk att bli ryska medborgare. På lördagen ökade han insatserna och sade att proceduren kanske underlättas för alla ukrainare.

Rätta artikel

– Vi funderar faktiskt på att erbjuda medborgarskap på ett förenklat sätt till alla ukrainare, inte bara till dem som är bosatta i Luhansk och Donetsk, sade Rysslands president Vladimir Putin enligt nyhetsbyrån TT på lördagen. Putin uttalade sig efter ett toppmöte i Peking.

Hälsningen till Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskjy är tydlig: Vi gör vad vi vill.

Sedan kriget i östra Ukraina bröt ut 2014 har Vladimir Putins budskap utåt ständigt varit: Vi vill förhandla. Problemet är det ukrainska ledarskapet. Det går inte att tala med dem.

Samtidigt har Kreml omsorgsfullt sett till att åstadkomma ett fait accompli på fältet. Med hjälp av ryska stridsvagnsförband har separatisterna kunnat hindra ukrainska armén från att återta inte bara Luhansk och Donetsk, utan också strategiska knutpunkter som Debaltseve och Ilovajsk. Den sistnämnda till priset av ett fruktansvärt blodbad i augusti 2014.

Resultatet är en fryst konflikt, där miljoner människor i Donetsk- och Luhansktrakten har hamnat i ett juridiskt vakuum. Situationen liknar den i de georgiska utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien. Också där har Ryssland sedan länge delat ut pass. Denna åtgärd var en av de tändande gnistorna före kriget i Georgien 2008.

I dag är ryska rubeln valutan i de separatistkontrollerade områdena. Moskva öser in enorma summor för att upprätthålla infrastruktur och kommunal service, gränsen till Ryssland är öppen. Området är i praktiken redan knutet till Ryssland. Att Putin i veckan skrev under ett dekret som förenklar processen att ge invånarna ryskt pass är helt följdriktigt. Det speciella är tidpunkten – att göra det några dagar efter att Ukraina har fått en ny president, Volodymyr Zelenskyj.

Putins påstående att Porosjenko inte går att tala med förlorar i sammanhanget all trovärdighet.

Om det är sant att problemet ligger i det ukrainska ledarskapet borde Putin rimligen undvika den här sortens åtgärder när ledarskapet precis har bytts ut. Istället gör han tvärtom. Och lägger dessutom mer ved i brasan genom att i praktiken erbjuda alla ukrainska medborgare ryska pass.

I sin bok ”Männen i Kreml” skriver den ryska journalisten Michail Zygar om hur det ryska ledarskapet ständigt missuppfattar Ukraina. Enligt Zygar beror det på lättja. I Kreml anser man sig inte behöva studera Ukraina, eftersom man redan tror sig veta allt om landet. Det är därför man missuppfattar situationen gång på gång. 

Kreml hade inte väntat sig att Viktor Jusjtjenko skulle vinna presidentvalet 2004. Man hade inte trott att Janukovytjs val att avstå från ett associationsavtal med EU skulle leda till så omfattande demonstrationer på Majdan 2013–2014.

När Ukraina får en ny president efter Petro Porosjenko beslutar sig Putin för att sätta honom på plats direkt. Han är övertygad om att enda sättet att få Ukraina att ta reson är att visa makt och styrka.

Den uppfattningen har styrt Kremls agerande ända sedan konflikten började 2014. I dag är Krim annekterat, i östra Ukraina pågår ett lågintensivt krig och Ukraina har stora ekonomiska problem. Det är något som Kreml å ena sidan betraktar som en seger.

Men Kreml har ändå förlorat. Ukraina har förblivit en demokrati. Och det viktigaste av allt – stödet i Ukraina för den europeiska integrationen är nu starkare än någonsin.

Volodymyr Zelenskyj har inga som helst politiska möjligheter att kompromissa med Putin när det gäller de ryska kraven på att Donbass ska få självstyre. Däremot fanns det en lucka för någon form av dialog. Den luckan stängde Putin när han började dela ut pass. 

Putin tror sannolikt att tiden fortfarande spelar till Rysslands fördel. Men verkligheten är att även om både Krim och Donbass är en förlust överlever Ukraina som stat utan dem. Ryssland har straffats med sanktioner, uteblivna investeringar och stora ekonomiska problem. Att sanktionerna blev så långvariga är ett bakslag.

Men även om ryssarna har fått det sämre så överlever Putin.

De verkliga förlorarna är invånarna på de separatistkontrollerade områdena.