Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 03:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/qatar-slutar-med-utresevisum-i-ar/

Världen

Qatar slutar med utresevisum i år

Arenor byggs inför fotbolls-VM 2022 i Qatar. Foto: Vadim Ghirda/AP

Vid slutet av året ska Qatar helt ha upphört med kravet på att utländsk arbetskraft måste ha visum för att få lov att lämna landet.

Rätta artikel

Sedan Qatar utsågs som värd till fotbolls-VM 2022 har landet, under en konstant våg av kritik från människorättsorganisationer, genomfört vissa reformer av arbetsmarknaden.

I september 2018 antogs lagstiftning för att skrota det starkt ifrågasatta kafala-systemet. Kafala innebär att arbetsgivaren fungerar som en sponsor för arbetarna, oftast från fattiga länder i Asien, och ansvarar för deras visum, pass och juridiska status.

För merparten av gästarbetarna har det kontroversiella visumsystemet upphört, enligt FN:s internationella arbetsorganisation (ILO). I slutet av 2019 ska systemet officiellt vara "eliminerat" för alla kategorier av utländska arbetare, enligt Houtan Homayounpour som är chef för ILO-kontoret i Doha.

Amnesty konstaterade i en rapport i februari att Qatar tagit viktiga steg för att förbättra tillvaron för gästarbetare. Men reformerna lovar mer än de håller, enligt människorättsorganisationen som då inte såg kafala-systemet som helt avskaffat.

Tusentals migrantarbetare har enligt olika människorättsorganisationer omkommit under de enorma byggarbetena inför fotbolls-VM.

Ämnen i den här artikeln:

Qatar
FN
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt