Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 01:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/quislings-bunker-tar-emot/

Världen

Quislings bunker tar emot

Bild 1 av 6 En ventilationsanläggning med kolfilter som avskiljare ses längst in i Vidkun Quislings bunker på Bygdøy. Det är ingen storslagen anläggning som möter dagens besökare – och det kan mycket väl vara så att Quisling själv aldrig befunnit sig i bunkern.
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
Bild 2 av 6 Vidkun Quisling och Adolf Hitler skakar hand. Bakom den tyske diktatorn skymtar Martin Bormann, chef för nazistiska partiets kansli och Hitlers privatsekreterare.
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
Bild 3 av 6 Bunkeranläggningen har hållits stängd i 70 år.
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
Bild 4 av 6 Nazistisk graffiti på en vägg i Bygdøybunkern.
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
Bild 5 av 6 Vidkun Quisling uppges ha haft högtflygande planer på en norsk koloni – helst flera – i ett besegrat Sovjetunionen. Det framgår av dokument som norska Riksarkivet digitaliserat och lagt ut på internet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
Bild 6 av 6 Guri Hjeltnes, chef för Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter, vid den undanskymda entrén till Quislingbunkern.
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

Efter 70 års förfall blir en unken källare med förstärkt pansardörr norsk turistattraktion: Landsförrädaren Vidkun Quislings bunker tar emot.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in