Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rabbiner fruktar högerextrema efter minaretförbud

Sedan Schweiz stoppat alla byggen av minareter i landet fruktar nu de europeiska rabbinerna att judar ska bli nästa grupp att utsättas för liknande förbud.

Det var vid ett möte i Moskva, Conference of European Rabbis, som avlutades på torsdagen, som judiska religiösa ledare från hela Europa fördömde resultatet av den schweiziska folkomröstningen som innebar att inga minareter får byggas i landet.

Men rabbinerna oroade sig också för att den religiösa intoleransen nu kan drabba också judarna.

- Nu är inte situationen sådan att högerextrema krafter attackerar judarna eftersom de är nöjda med att gå till angrepp mot muslimer. Men det schweiziska exemplet är klassiskt: Det är inte bara muslimer som kommer att attackeras av de högerextrema, säger de europeiska rabbinernas chef för internationella relationer Philip Carmel till Reuters.

Att alla former av ökad främlingsfientlighet eller extremnationalism är dåliga för judar var en av  mötets slutsatser. En annan aspekt av utvecklingen som dryftades i Moskva var att på andra sidan den växande nationalismen ser man en ökad muslimsk radikalisering.

- Det är sorgligt att tänka sig att det för judar numera är säkrare att gå på gator i Moskva än i många europeiska huvudstäder där man känner fientlighet, säger Jonasan Abraham till israeliska Haaretz.

Fler än 800 rabbiner från ett fyrtiotal länder deltog i konferensen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.