Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 20:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rabiessjuk-patient-i-norge-har-dott/

Världen

Rabiessjuk patient i Norge har dött

Den norska medborgare som blev smittad av rabies under en resa till Asien har dött. Det uppger sjukhuset i Førde i ett pressmeddelande. 

Rätta artikel

Det var för två månader som personen blev biten av en hund på en resa till Sydostasien. Patienten vårdades på centralsjukhuset i Førdes intensivvårdsavdelning och tillståndet försämrades gradvis. 

I lördags konstaterade provsvaren rabies. Patienten, som enligt norska NRK är en kvinna i 20-årsåldern, avled på måndagskvällen som en följd av sjukdomen.

– Patienten var inlagd på vår intensivavdelning och dog lugnt och stilla med den närmaste familjen runt sig, säger Trine Hunskår Vingsnes, chef vid sjukhuset i Førde.

Det är det första fallet av rabies i Norge sedan 1815. Samtliga som var med på samma Asienresa och var i kontakt med hunden är under uppsikt.

– Vi jobbar med att kartlägga personerna och har etablerat ett system där de har kontaktats och tagits hand om av den lokala hälsovården. De följs upp med nödvändiga infektionskontrollsåtgärder, säger Siri Feruglio vid norska folkhälsoinstitutet, till NRK. 

Sjukdomen är i princip alltid dödlig när symptom börjat visa sig, enligt Folkhälsomyndigheten. I Sverige smittades en man med rabies i Indien 1974, senare smittades en kvinna som semestrat i Thailand – båda hade blivit hundbitna och avled senare.