Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 01:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rabiessmittad-i-norge-forsta-fallet-pa-200-ar/

Världen

Rabiessmittad i Norge – första fallet på 200 år

En norsk patient på Førde sentralsjukehus är smittad med rabies efter att på semestern ha blivit biten av en hund. Det är den första rabiespatienten i Norge sedan 1815.

Rätta artikel

Patienten reste med ett sällskap i Sydostasien för två månader sedan och blev då biten av en hund. Sjukhuset uppger att hennes sjukdomssymptom gradvis tilltagit och torsdagens provsvar som analyserats av svenska Folkhälsomyndigheten visar att det rör sig om rabies.

Personer i den smittade personens sällskap blev inte bitna av hunden, men var i kontakt med den och har på sina hemorter i Norge fått förebyggande behandling. Sjukdomen är så gott som alltid dödlig när symptom börjat visa sig, enligt Folkhälsomyndigheten.

Rabies smittar såvitt det är känt bara från djur till människa, med undantag från enstaka fall vid organtransplantation, men sjukhuset vidtar ändå skärpta smittskyddsåtgärder. Tiotusentals människor dör årligen av virussjukdomen, huvudsakligen i Asien och Afrika och omkring hälften är under 15 år gamla.

Sverige har varit fritt från rabies sedan 1886, men har liksom det aktuella fallet i Norge haft två patienter som smittats utomlands de senaste drygt 40 åren. 1974 gällde det en man som smittats i Indien och 2000 var det en kvinna som semestrat i Thailand – båda hade blivit hundbitna och båda avled.

Rabies är en virussjukdom i centrala nervsystemet som är dödlig om man inte får tidig behandling. Sjukdomen smittar från däggdjur till människa via saliv, och även om hundar ligger bakom uppemot 99 procent av alla smittade människor kan bland annat även apor, katter, rävar och fladdermöss bära på och överföra viruset.