Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Räddningsfartyg upprörs av uppförandekrav

DN:s följde med räddningsfartyget Aquarius under en åtta dagar lång insats i maj.
DN:s följde med räddningsfartyget Aquarius under en åtta dagar lång insats i maj. Foto: Anders Hansson

Stark kritik riktas mot EU:s stöd till kustbevakningen i Libyen, som anklagas för tortyr och misshandel av människor som försöker fly till EU. Samtidigt ska frivilligorganisationer som deltar i aktioner på Medelhavet förbjudas att gå in på libyskt vatten för att rädda människor.

Italien varnade förra veckan för att landet kan komma att stänga sina hamnar för Läkare utan gränser och andra frivilligorganisationer som räddar människor på Medelhavet.

Bakgrunden är att strömmen av flyktingar och migranter ökar över de centrala delarna av Medelhavet. Det senaste halvåret har omkring 84.000 människor tagits emot i Italien. Hittills över 2.000 drunknat under båtresan på väg till EU.

Hotet om att stänga de italienska hamnarna är både ett rop på hjälp och del av en förhandling som pågår på EU-nivå. Samordningen måste bli bättre och båtar med människor som räddats dirigeras till andra EU-länder, anser regeringen i Rom.

Italien vill också att frivilligorganisationerna ska skriva under en särskild uppförandekod. En sådan utarbetas för närvarande i samarbete mellan EU-kommissionen och Italien.

– Vissa delar av den här uppförandekoden måste uppfattas som en ren provokation, anser den italienska EU-parlamentarikern Barbara Spinelli, som hör till parlamentets vänstergrupp.

Spinelli deltog under onsdagen i en utfrågning i EU-parlamentet om uppförandekoden och räddningsinsatserna på Medelhavet. Hennes kritik riktas bland annat mot att frivilligorganisationerna ska förbjudas att gå in på libyskt vatten, tvingas låta poliser genomsöka räddningsfarkosterna och göra säkerhetskontroller av människorna ombord. Frivilligorganisationerna ska också lova att inte hindra den libyska kustbevakningens räddningsaktioner.

De som räddas av den libyska kustbevakningen sätts i land i Libyen, frihetsberövas och löper stor risk att utsättas för tortyr och tvångsarbete.

Kravet på att Läkare utan gränser och andra organisationer inte får hindra den libyska kustbevakningen är särskilt känsligt, eftersom kustbevakningen i Libyen samtidigt anklagas för att misshandla och utnyttja människor på flykt.

– De som räddas av den libyska kustbevakningen sätts i land i Libyen, frihetsberövas och löper stor risk att utsättas för tortyr och tvångsarbete, sade Judith Sunderland från människorättsorganisationen Human Rights Watch under onsdagens utfrågning i EU-parlamentet.

Sunderland ifrågasatte också EU:s stöd till utbildning av kustbevakningen i Libyen. Träningen har inte fokuserat på bästa praxis när det gäller sjöräddning, hävdade Judith Sunderland och hänvisade också till en färsk rapport från FN, där det hävdas att den libyska kustbevakningen samarbetar med kriminella.

Läs mer: Reportage om flykten över havet – När dagen är slut har de räddats från en säker död

De anklagelserna kommer också från andra håll.

Tidningen Washington Posts utsända har besökt Libyen och beskriver i tisdagen tidning hur kustbevakningen delvis har tagits över av krigsherrar som samarbetar med människosmugglare.

Tidningen har träffat människor som berättar att de hindrats att resa över Medelhavet, tvingats tillbaka till Libyen och att kustbevakarna sedan misshandlat och rånat flyktingarna och migranterna.

Malin Björk (V) deltog under dagens utfrågning i EU-parlamentet och hon är mycket kritisk mot att det ställs nya krav på frivilligorganisationerna som deltar i räddningsinsatserna på Medelhavet.

– Det är en skam att EU svar på den allvarliga situationen är att försvåra för de som utför livräddning. Att medvetet hindra livräddningsinsatserna på Medelhavet strider mot alla internationella konventioner som finns på området. EU behöver tvärtom stötta livräddningsinsatserna och utöka sina egna insatser, säger Malin Björk.

Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Kristina Winberg var också med under onsdagens utfrågning.

– En miljon människor väntar på att få komma till EU, men Italien mäktar inte med all denna migration, sade Kristina Winberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.