Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-08 05:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/radikal-prast-vill-ge-ryska-kyrkan-mer-makt/

Världen

Radikal präst vill ge ryska kyrkan mer makt

Bild 1 av 5 I slutet av december fick Vsevolod Tjaplin sparken som rysk-ortodoxa kyrkans talesperson i samhälleliga frågor och arbetar nu som präst i Teodor Studit-kyrkan i centrala Moskva.
Foto: Aleksej Mjakisjev
Bild 2 av 5 Det byggs mycket kyrkor i Moskva nu. Vid tunnelbanestationen Mjakinino har Nikolajkyrkan fått ett provisoriskt hem, medan en ny kyrkobyggnad byggs upp i bakgrunden.
Foto: Aleksej Mjakisjev
Bild 3 av 5 Trefaldighetens-Sergius Lavra är ett av de viktigaste klostren i Ryssland och den rysk-ortodoxa kyrkans andliga centrum. Ryssland saknar statskyrka, men den rysk-ortodoxa kyrkan har ett starkt inflytande i samhället.
Foto: Aleksej Mjakisjev
Bild 4 av 5 Besökare tittar på entrén till klostret Trefaldighetens-Sergius lavra i Sergijev Posad, 70 kilometer nordost om Moskva.
Foto: Aleksej Mjakisjev
Bild 5 av 5 Kyrkobesökare i Pereslavl-Zaleskiy i Moskvaområdet tänder ljus i samband med en gudstjänst. 40 procent av den ryska befolkningen tillhör den rysk-ortodoxa kyrkan.
Foto: Aleksej Mjakisjev

Rysk-ortodoxa kyrkan är en lika sluten som mäktig institution. Inom kyrkan finns strömningar som anser att den borde ha ännu mer att säga till om och vara jämställd med ryska staten.

– Det är det effektivaste verktyget mot terrorism, säger Vsevolod Tjaplin som nyligen fick sparken som rysk-ortodoxa kyrkans talesperson i samhälleliga frågor.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in