Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Radioaktivt material stals – riskerar hamna hos IS

Radioaktivt material som kan användas i en så kallad smutsig bomb stals i början november från en anläggning i Irak. Materialet är fortfarande inte återfunnet.

Stölden ägde rum på en anläggning nära Basra i Irak, en anläggning som tillhör det amerikanska företaget Weatherford som arbetar med service för oljeanläggning, skriver nyhetsbyrån Reuters som har kommit över dokument om händelsen.

Av dokumentet framgår att det rör sig om den radioaktiva isotopen Iridium-192 som används i en apparat för att hitta sprickor och dåliga fogar i olje- och gasledningar.

Isotopen avger bland annat gammastrålar som är mycket farliga för levande varelser och den amerikanska kärnregleringskommissionen har vid flera tillfällen varnat för att stölder av sådant material kan resultera i att en terrororganisation bygger en ”smutsig bomb”.

En sådan bomb skulle kunna sprida radioaktivitet över ett stort område om det radioaktiva materialet placeras i en konventionell bomb.

Iridium-192 kan orsaka svåra skador på en människa inom några minuter och efter ett dygn, eller mindre, leda till döden.

– Vi är oroliga för att de radioaktiva elementen kommer att falla i händerna på IS, säger en anonym säkerhetskälla inom det irakiska inrikesdepartementet till nyhetsbyrån.

Stölden genomfördes utan att några skador på dörrar eller lås kunde hittas, skriver Reuters. Polis och säkerhetsmyndigheter har ännu inga spår efter förbrytarna.

Det amerikanska utrikesdepartementet säger i en kommentar till nyhetsbyrån att man känner till händelsen men att man inte vet om det radioaktiva materialet har stulits eller försvunnit genom ett misstag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.