Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Radovan Karadzic bytte identitet efter massakern

Foto: Sava Radovanovic/AP.

Under kriget i Bosnien begicks de värsta illdåden i Europa efter andra världskriget. Radovan Karadzic är en av de huvudansvariga för massakern i Srebrenica och den flera år långa belägringen av Sarajevo.

När Radovan Karadzic nu får sin dom har det gått drygt 20 år sedan kriget i Bosnien-Hercegovina tog slut. 100 000 människor dödades och två miljoner drevs på flykt.

Den nästan fyra år långa belägringen av huvudstaden Sarajevo kostade 10 000 människor livet. 

Förra sommaren hölls den hittills största minnesceremonin i Srebrenica. Under några få dagar i juli 1995 dödades 8 000 muslimska pojkar och män av bosnienserbiska styrkor.

Under krigsåren i början på 1990-talet var den i dag 70-årige Radovan Karadzic bosnienserbernas president. Med sin yviga frisyr såg han ut som en dirigent. Innan kriget var han verksam som poet och psykiatriker.

Radovan Karadzic utgjorde ett udda par tillsammans med den hårdföre överbefälhavaren Ratko Mladic, som var på plats i Srebrenica när dödandet inleddes i Sarajevo.

När kriget tog slut fick Karadzic och Mladic en fristad i Belgrad, huvudstaden i det som då återstod av Jugoslavien. Så länge Slobodan Milosevic var president kunde de leva relativt öppet och bekvämt. Efter regimens fall gick de under jorden.

Under ett årtionde var Karadzic och Mladic de mest eftersökta männen i Europa. Det gick otaliga rykten om var de befann sig.  När Radovan Karadzic till slut greps på en buss i Belgrad 2008 var det under spektakulära former. Krigsförbrytaren hade bytt identitet och verkat som läkare i alternativmedicin.

Tre år senare greps parhästen Ratko Mladic i ett uthus hos en kusin i en by inte så långt från Belgrad.

Under den nästan åtta år långa rättegången har Radovan Karadzic fört sin egen talan. Han anser själv att han är oskyldig till alla anklagelser.

Rättegången mot den sjuklige Mladic pågår fortfarande. Bland de 161 personer som ställts inför rätta i Haag fanns den siste jugoslaviske presidenten Slobodan Milosevic. Han dog i sin cell för nio år sedan.

I Bosnien-Hercegovina är freden fortfarande bräcklig. Landet präglas av misstro mellan de etniska grupperna.

Läs mer

Jasenko Selimovic: Om folkmordet kan det bara finnas en sanning
Det som hände i Srebrenica för tjugo år sedan ska inte kallas ”massaker”. Brottet var folkmord – som syftade till att döda alla, varenda en. Minnet av detta fungerar inte som ett vaccin mot ondskan, men det är nödvändigt för att leva vidare utan skam, skriver Jasenko Selimovic.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.