Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Rädsla för upptrappning av våldet i Kairo

Våldsamma scener har utspelats i den egyptiska staden Suez under torsdagen. I huvudstaden är läget något lugnare. Men aktivisterna laddar för större demonstrationer efter fredagsbönen i morgon, rapporterar DN:s korrespondent Erik Ohlsson från Kairo.

De omfattande protesterna i Egypten fortsätter. I staden Suez, där tidigare tre personer dött i sammandrabbningar med polis, utspelas känsloladdade och våldsamma scener under torsdagen. På morgonen flydde poliser från en polispostering innan den brändes ner av demonstranterna. Polisen svarar med tårgas och vattenkanoner samt skjuter gummikulor mot de hundratals demonstranter som intagit gatorna med krav på president Hosni Mubaraks avgång.

Mohamed ElBaradei anlände på torsdagen till Kairo för att ansluta sig till protesterna.

- Det är en avgörande tid i Egypten. Jag har kommit för att delta tillsammans med det egyptiska folket, sade ElBaradei vid ankomsten till flygplatsen i Kairo, där han välkomnades av en skara anhängare.

- Längtan efter förändring måste respekteras. Regimen får inte använda våld under demonstrationer, tillade han.

Regeringspartiet NDP öppnar för en dialog med landets ungdomar, sade partiets generalsekreterare på torsdagen.

- Vi har haft flera möten med ungdomar men i framtiden kommer vi att vara mer förstående när vi närmar oss dem så att de kan vara delaktiga, sade Sawfat al-Sherif.

En demonstrant dödades på torsdagen sedan polis öppnat eld mot en grupp protesterande i staden Sheikh Zuwayed, uppger vittnen enligt AFP. Den 22-årige mannen sköts i huvudet, när en grupp beduiner som demonstrerade drabbade samman med säkerhetsstyrkor.

I Kairo var läget under torsdagen något lugnare, med konfrontationer mellan polis och demonstranter på spridda håll i mångmiljonstaden.

– Säkerhetspådraget har ökat enormt i centrum, i dag är det är relativt lugnt. Men alla talar om att det kommer att bli stora demonstrationer efter fredagsbönen i morgon, rapporterar DN:s korrespondent Erik Ohlsson från Kairo.

– Det är skillnad jämfört med situationen i Tunis eftersom Kairo är en så mycket större och mer utspridd stad. Här dyker demonstranterna upp lite varstans.

Och nu växer rädslan för en upptrappning av våldet. Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) uttrycker farhågor för att gatustriderna ska eskalera ytterligare och resultera i fler dödsoffer.

– Vi är enormt oroliga för att armén ska öka våldet och börja skjuta skarpt mot protestanterna, för Egyptens armé är mycket större och mer hänsynslös än Tunisiens, sade en talesman för HRW under det pågående toppmötet i Davos på torsdagen.

Aktivister som DN:s Erik Ohlsson träffat i Kairo under torsdagen menar att omvärlden ännu inte förstått hur allvarligt läget är.

– Man säger att det har varit mycket värre än vad media återgett. Polis har kört bilar rakt in i folkmassorna, och man säger att antalet gripna är mycket större än de officiella siffrorna.

Egyptiska tjänstemän bekräftade under natten mot torsdagen att två ytterligare personer har dödats i Kairo vilket gör att nu sammanlagt sju personer har dött sedan oroligheterna började 25 januari. Enligt Human Rights Watch har hittills drygt 1.000 personer gripits av polis sedan demonstrationerna inleddes tidigare i veckan. Egyptens internetaktivister manar till fortsatta protester mot regeringen, men stöter på hårt motstånd. Demonstrationer har förbjudits och tiotusentals poliser vakar överallt — redo att ta till tårgas och batonger.

Protestvågen i Egypten har hittills överraskat många bedömare men har också fått flera tidigare oppositionella att öka sitt politiska engagemang. En av president Mubaraks främsta kritiker och en högljudd förespråkare för reformer i den egyptiska politiken, Mohamed ElBaradei, uppgav under onsdagen att han höll på att packa väskan för att lämna sitt hem i Wien.

I en intervju med tidningen New York Times säger Mohamed ElBaradei att framväxten av en oförutsägbar kraft i form av en ledarlös massa av tiotusentals unga egyptier fått honom att tänka om.

– Ärligt talat, jag trodde inte tiden var mogen för förändring än, men de unga har tagit initiativet och de har beslutat sig för att nu ska det ske, säger han till New York Times.

Mohamed ElBaradei, som 2005 fick Nobels fredspris för sina insatser som chef för FN:s atomorgan IAEA, har under senaste året försökt ena Egyptens infekterade opposition genom att samla den i paraplyorganisationen ”Riksförbundet för förändring”.

Innan han avreste till sitt hemland Egypten sade han till den amerikanska sajten The Daily Beast att han återvänder för att ge sig ut på gatorna.

– Det finns inget val. Man ger sig ur med den stora folkmassan och hoppas att det inte ska bli otäckt. Men hittills verkar inte regimen ha uppfattat budskapet, sade Mohamed ElBaradei, som väntas till Kairo på torsdagen.

Unga egyptier som DN:s korrespondent träffat på Kairos gator under torsdagen menar dock att ElBaradei kommer för sent.

– De är sura för att han hållit sig undan så länge. Man säger att han inte har varit med från början, men att han nu försöker ”kapitalisera” på allt som händer. Det här är i första hand de ungas revolution, inte etablissemangets, säger Erik Ohlsson.

De sociala medierna har varit viktiga kanaler för oppositionen att sprida information och samla anhängare, men på onsdagen blockerades både mikrobloggen Twitter och den svenska videosajten Bambuser, som är mycket populär i Egypten. Facebook hade dock inte noterat någon påtaglig nedgång i trafiken.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton uppmanade myndigheterna att låta bli att strypa tillgången till sociala medier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.