Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Rädslan för de kinesiska myndigheterna växer

Hongkongbor protesterar mot att flera förläggare försvunnit.
Hongkongbor protesterar mot att flera förläggare försvunnit. Foto: Vincent Yu/AP

Fem förläggare och delägare i ett förlag i Hongkong, däribland svensken Gui Minhai, har försvunnit de senaste månaderna och tros befinna sig i Kina. Försvinnandena sprider rädsla för att Kina kan låta gripa politiska motståndare utanför den egna gränsen och ställa dem inför rätta.

Förlaget Mighty Current är specialiserat på kritiska böcker om det kinesiska kommunistpartiet och dess ledares privatliv.

Gui Minhai, som föddes på det kinesiska fastlandet men har svenskt pass, fördes bort från sin semesterbostad i Pattaya i Thailand i oktober förra året. Då var han enligt uppgift i  färd med att planera publiceringen av en ny bok, vars innehåll inte är känt. Kina tycks inte haft problem med att övertala thailändska myndigheter att samarbeta.

Tre andra publicister försvann sedan de åkt över gränsen till Kina i höstas. Den femte personen Lee Bo, en delägare med brittiskt pass, saknas sedan i slutet av december då han gick upp i rök i Hongkong.

Det är extremt oroande, skriver EU i ett uttalande efter det senaste försvinnandet. Om fastlandskinesiska myndigheter opererat i Hongkong är det ett brott mot lagen. Det skulle bryta mot formeln ett land, två system, som Hongkong styrts efter sedan återlämnandet till Kina 1997.

Till Hongkong har den kinesiska censuren därför inte nått. Yttrandefriheten har gjort det möjligt att publicera böcker som är förbjudna på Kinas fastland. Turister därifrån har i Hongkong passat på att köpa titlarna som är omöjliga att komma åt i Peking och Shanghai. Mighty Current har gjort sig känt för att inte väja för några ämnen, inte heller för president Xi Jinpings kärleksliv.

Lee Bos fru polisanmälde först sin man som saknad efter försvinnandet. Hon drog senare tillbaka anmälan sedan ett brev sänts med fax med hennes mans handstil. Där stod att han av egen vilja befann sig på det kinesiska fastlandet för att hjälpa till med en utredning.

Aktivister tror att brevet skrivits under tvång. Uppgifter saknas också vid Hongkongs gränskontroll om att Lee passerat där.

I en intervju med Hongkongtidningen South China Morning Post sa Lee Bo efter att hans fyra kolleger försvunnit i oktober att han för egen del inte var rädd eftersom han inte hade rest till Kinas fastland på flera år och inte hade några planer på att göra det.

Hans försvinnande har spridit en rädsla för att invånare i Hongkong inte längre kan undgå myndigheterna från det kinesiska fastlandet, trots att det är vad överenskommelsen ett land, två system, garanterar.

Kommunistpartiet i Peking anser att etniska kineser födda i Hongkong är invånare i folkrepubliken, trots att de har utländskt pass. Detta så länge de inte avsäger sig det kinesiska medborgarskapet.

Först och främst är han kinesisk medborgare, sa Kinas utrikesminister Wang Yi i en kommentar angående Lee Bo. Kinesiska utrikesdepartementet hänvisar som ofta till att saken gäller en intern angelägenhet.

När det gäller Gui Minhais försvinnande i Thailand har svenska utrikesdepartementet kallat in Thailands ambassadör och framfört sitt ogillande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.