Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rahul-gandhi-avgar-som-oppositionsledare/

Världen

Rahul Gandhi hoppar av efter katastrofvalet

Rahul Gandhi. Foto: Sajjad Hussain/AFP

Den indiske oppositionsledaren Rahul Gandhi avgår som ledare för Kongresspartiet. Beskedet kommer efter det stora nederlaget i parlamentsvalet i maj och kan innebära slutet för en av världens mäktigaste politiska dynastier.

”Att ta ansvar är avgörande för den framtida växande framgången för vårt parti. Det är därför jag har valt att avgå som ledare för Kongresspartiet”, skriver Rahul Gandhi på Twitter.

https://twitter.com/RahulGandhi/status/1146359704815194112

Beskedet kommer inte oväntat, då Kongresspartiet gjort två katastrofala val under hans ledning. I valet för fem år sedan tappade partiet 80 procent av sina mandat. I år gick det något lika dåligt och premiärminister Narendra Modis hindunationalistiska parti BJP fick egen majoritet. För Rahul Gandhi var nederlaget i Amethi, en valkrets där familjens representaanter vunnit i årtionden, förnedrande.

När Rahul Gandhi nu hoppar av kan det betyda slutet för en av världens mest inflytelserika politiska dynastier. Den 48-årige Rahul Gandhi har en politisk släkttavla som är svårslagen. Han är barnbarnsbarn till det självständiga Indiens första ledare Jawaharlal Nehru, barnbarn till Indiens järnlady Indira Gandhi och son till den tidigare premiärministern Rajiv Gandhi, som mördades av tamilska tigrarna 1991.

Indien har hämtat sina premiärministrar från Nehru-Gandhi-dynastin under 37 av 72 år som landet varit självständigt. Rahul Gandhi anses ha saknat tidigare generationers lyskraft, men gjorde ett mer engagerat intryck i årets valrörelse. Kongresspartiet har kritiserats för att sätta familjeband föra politisk kompetens.

Det finns dock en möjlighet att Rahul Gandhi efterträds av sin syster Priyanka Gandhi Vadra. Hon gav sig in i politiken på allvar inför valet i våras. Hon anses vara mer karismatisk, spontan och ha bättre ledaregenskaper än brodern. Och hon är lik sin farmor Indria Gandhi både till utseendet och sättet.Hon är lik sin farmor både till utseendet och till sättet.