Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Raketer mot flera israeliska städer

Med en serie raketer avfyrade från Gaza mot Israel och israelsika flyganfall mot Gaza trappades våldet i området upp på tisdagskvällen. Palestinska raketer uppges ha haft både Tel Aviv och Jerusalem som mål. Till och med Haifa, 14 mil norr om Gaza, ska enligt Hamas ha varit ett mål.

Få raketer nådde sina mål, det israeliska antimissilförsvaret stoppade flera attacker. Israeliska militären uppgav dock att en raket ska ha slagit ner i Jerusalem och orsakat skador på hus i en förort, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Den senaste tidens spänning mellan israeler och palestinier tar sig alltmer uttryck i attacker och motattacker. Palestinska Hamas tar till stora ord om att ingen israel nu går säker. Israelisk militär säger till brittiska mediebolaget BBC att man ”förbereder sig på alla tänkbara alternativ”, vilket pekar mot att en markoffensiv – en riskfylld operation av många skäl – kan komma att följa.

I en israleisk raketattack på tisdagen mot ett hus i staden Khan Yunis i södra delen av Gaza ska sju personer ha dödats och 25 skadats, enligt sjukhuskällor. Enligt nyhetsbyrån AFP fick det Hamas att deklarera föjande:

”Massakern i Khan Yunis.... med barn är ett fruktansvärt krigsbrott, och alla israeler har nu blivit legitima mål för motståndet”, sade Hamas-talesmannen Sami Abu Zuhri.

Senare uppgifter talade om totalt runt 20 dödade på den palestinska sidan. Inga uppgifter fanns om att israeler skulle ha dödats.

Palestinske presidenten Mahmud Abbas kräver att Israel avbryter offensiven, som döpts till ”Operation protective edge”, omedelbart. Våldsamheterna är de värsta i området sedan november 2012.

Israels flygattacker mot Gaza riktar sig mot militanta grupper som de senaste fyra veckorna trappat upp antalet raketanfall mot Israel, skriver AFP. Sammanlagt ska 150 ”terroristtillhåll” ha attackerats under tisdagen.

Bara i måndags avfyrades 85 raketer, enligt israeliska tidningen Haaretz. Samtidigt har våldsamma upplopp skett i de palestinska områdena efter ett brutalt mord på en 16-årig palestinsk pojke i Jerusalem — som ses som en vedergällning för mordet på tre israeliska tonåringar, vilkas kroppar hittades bara dagar innan.

Enligt israeliska medier dödade militären flera beväpnade palestinier som på tisdagen försökte ta sig in i Israel via havet nära kibbutzen Zikim ett par kilometer norr om Gazaremsan, skriver TT.

Militären ska först ha upptäckt misstänkta rörelser i området, enligt en källa. En eldstrid utbröt med männen, som enligt vissa uppgifter ska ha kommit i båt, och två av dem dödades medan en tredje ännu eftersöks i området.

Enligt AFP har fyra palestinier dödats i attacken. En israelisk soldat ska ha skadats lätt i skottväxlingen.

Utöver flygräderna har Israels premiärminister Benjamin Netanyahu beordrat den israeliska armén att förbereda sig för en markoffensiv och Israels regering har godkänt att 40.000 reservister mobiliseras.

– Han spänner musklerna. Han skickar ett meddelande till Hamas om att han menar allvar, säger Akiva Eldar, direktör för en fredskonferens som anordnas av den israeliska tidningen Hareetz, när han kommenterar Netanyahus utspel för TT.

Striderna pågår även i andra former än de rent militära – amerikanska nyhetskanalen CNN skriver att en av deras medarbetare i området fått en påringning i sin mobil, där ett meddelande från Israels militär läses upp på arabiska av en anonym röst. Den uppringda varnas för att beblanda sig med Hamasmedlemmar och andra terrorgrupper i Gaza, eftersom man då kan ”riskera livet”.

I meddelandet varnas också för att upplåta sitt hem för förvaring av terroristers vapen. ”Den som befinnner sig i dessa byggnader svävar i livsfara”, sade rösten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.