Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 17:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ramaphosa-raddade-anc-fran-kollaps-i-valet/

Världen

Ramaphosa räddade ANC från kollaps i valet

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa vid en ANC-gala dagarna före valet Foto: Erik Esbjörnsson

JOHANNESBURG. Det sydafrikanska regeringspartiet ANC gör sitt sämsta val någonsin. Men medlemmarna jublar efter att de ändå lyckats säkra egen majoritet i parlamentet. För president Cyril Ramaphosa gäller det nu att omedelbart skrida till verket i upprensningen av partiet. Samtidigt måste han utföra första hjälpen på en ekonomi i nödläge. 

Rätta artikel

”Cyril kom till ANC:s räddning” basunerar en lokal tidning ut på en löpsedel i Johannesburg. Cyril heter Ramaphosa i efternamn och är ledare för ANC sedan december 2017. Veckans val, det sjätte sedan demokratins intåg för 25 år sedan, blev det första riktiga testet för Ramaphosa som tillträdde som Sydafrikas president efter Jacob Zumas avgång i fjol. 

När 90 procent av rösterna har räknats har ANC säkrat 57 procent, medan oppositionspartierna DA och EFF fått 21 respektive 10 procent. Storstadsområdena Johannesburg, Durban och Pretoria är inte klara med sammanställningen och procentsatserna kan komma att ändras. 

”Cyril kom till ANC:s räddning” basunerar en lokal tidning ut på en löpsedel i Johannesburg. Foto: Erik Esbjörnsson

Men det står redan klart att ANC skjuter upp det ödesdigra tillfälle då de förlorar den egna majoriteten i parlamentet, något som sannolikt hade skett redan i år om inte Ramaphosa tagit över skutan. Partiets kampanjchef Fikile Mbalula sade på torsdagen att ANC sannolikt hade rasat till 40 procent utan Ramaphosa. Han får medhåll av statsvetaren William Gumede som till DN säger att det är Ramaphosa som gett ANC fem år, då hans popularitet är långt större än partiets. 

Valresultatet tecknar en dyster bild av dagens Sydafrika. ”Regnbågsnationen”, som fredspristagaren Desmond Tutu kallat sitt land, har bleknat i kulörerna och den optimism som följde på 1990-talets fredliga övergång till demokrati har för längesedan förvandlats till uppgiven politisk apati.

Enligt valkommissionen IEC röstade 65 procent av registrerade väljare, men eftersom var fjärde röstberättigad sydafrikan inte ens är registrerad var det faktiska valdeltagandet så lågt som 50 procent. Detta i ett land där befolkningen gjorde stora uppoffringar för rösträtten, under striden mot det förhatliga apartheidsystemet. 

Ett lågt valdeltagande kan betyda en allmän nöjdhet med sakernas tillstånd, men det är betydligt mer sannolikt att invånarna, främst yngre medborgare, förlorat tron på politikens möjlighet att förändra vardagen. Ungdomsarbetslösheten ligger på 50 procent och en ginikoefficient på 0,63 visar att Sydafrika har världens största rapporterade inkomstklyftor. 

Det är i detta landskap som vänsterpopulistiska Economic Freedom Fighters, vars ledare Julius Malema lovar sina anhängare en mer radikal omfördelning av resurser, gjort stora framryckningar. EFF är valets enda riktiga vinnare med drygt 10 procent av rösterna, mot 6,3 procent i förra valet. Förstagångsväljarna var 46 procent färre i årets val men hade de varit fler skulle EFF ha gjort ett ännu starkare resultat. 

Medan EFF tar ANC-röster på vänsterkanten knaprar Democratic Alliance, DA, på väljarstödet högerut. DA är ett liberalkonservativt parti som tidigare setts som ett parti för landets vita minoritet men under den nya partiledaren Mmusi Maimane har man försökt bredda stödet bland svarta medelinkomsttagare. 

Denna trend antas vara anledningen till att flera vita sökt sig högerut, till det vita nationalistpartiet VF Plus som driver frågan om självstyre för den vita afrikaans-minoriteten. Att nästan hälften av landets afrikaans-talande vita röstar på ett parti som vill tillbaka till apartheidåren är ett tecken på ett havererat nationsbygge. 

Nu gäller för Ramaphosa att omedelbart omsätta sina två kampanjbudskap till praktisk handling. 

Cyril Ramaphosa hyllas av väljare på valdagen. Foto: Michele Spatari/AFP

Den tidigare fackbasen, som gjorde karriär i näringslivet innan han återvände till politiken, har utmålat sig själv som en ledare som förstår både företags- och nationalekonomi och kan locka tillbaka investerare till Sydafrika. Behovet av investeringar är enormt och han lär omgående tvingas sjösätta en privatisering av det statliga elbolaget Eskom som är nära total kollaps. 

Sydafrikanerna påminns om krisen under ständiga roterande strömavbrott och Eskoms skuldberg på över 100 miljarder kronor riskerar att stjälpa hela den sydafrikanska ekonomin. 

Ramaphosas andra löfte är en kraftfull utrensning i de egna leden. Korruptionen och vanstyret har under Zuma-åren spridits som kallbrand inom rörelsen och nu måste Ramaphosa bita i pinnen och föra sågen mot det ena benet. Det kommer att bli smärtsamt. 

Halva ANC-ledningen är befläckad av korruptionsanklagelser och är ointresserad av reformer. Partiets generalsekreterare Ace Magashule, som redan är föremål för en polisutredning om korruption, avfärdade på fredagen kampanjchefens uttalande om att Ramaphosa skulle tackas för valsegern. 

”Det är nonsens. Människor röstar på ANC. Det handlar inte om någon individ”, sade han. 

En konfrontation är i vardande mellan Ramaphosa och Zumas folk. Ju tidigare denna kommer, desto bättre, menar William Gumede som leder tankesmedjan Democracy Works. 

– Rörelsen samlade sig för valet. Nu måste Zuma-grenen av ANC reduceras och det är den svåraste politiska utmaningen för Ramaphosa. Det är bättre att ta itu med detta nu än närmare nästa val, säger han till DN.