Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Rapport: EU:s politik förvärrar flyktingkatastrofen

EU:s flyktingpolitik löser inga problem utan skapar i stället lidande. Läkare utan gränser dömer i en ny rapport ut Europas sätt att hantera flyktingströmmen.

– Flyktingkrisen har från EU:s sida handlat om att skydda gränser. Den borde handla om att skydda människor.

Det säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser i Sverige, i en kommentar till rapporten ”Obstacle course to Europe” (Hinderbana till Europa) som offentliggörs i dag, tisdag.

Läkare utan gränser är en av alla hjälporganisationer som engagerat sig i flyktingsituationen. I rapporten ger organisationen sin syn på hur EU och Europas länder klarat flyktingkrisen. Domen är hård.

”2015 kommer att ihågkommas som året när Europa på ett katastrofalt sätt misslyckades med uppgiften att bistå, hjälpa och skydda hundratusentals utsatta och sårbara människor”, står det i rapporten.

Läkare utan gränser menar att EU:s och medlemsländernas svar på flyktingkrisen förvärrar situationen. Att stänga gränser hindrar inga migranter utan tvingar dem bara att ta andra och farligare vägar, och skapar dessutom en större marknad för människosmugglare, är några av rapportens teser.

– EU har skapat en dödlig hinderbana. Människor som i de flesta fall har flytt från krig och förföljelse tvingas ut på en farlig resa över hav och taggtrådsstängsel. De som klarar sig med livet i behåll möts av absurt dåliga mottagningsvillkor i vissa länder och av registreringsregler som hela tiden förändras, menar Pieter-Jan van Eggermont och kallar avskräckningspolitiken för "ett bottennapp i EU:s historia".

Nu i vinter är flyktingtalen mindre än under toppmånaderna i höstas. Men Läkare utan gränser räknar med en markant ökning igen till våren. Samma bedömning gjorde för övrigt FN:s flyktingorgan UNHCR förra veckan.

Läkare utan gränser menar att Europa måste skapa säkra flyktingvägar och se till att människor blir värdigt mottagna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.