Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/rapport-finska-ss-volontarer-dodade-sannolikt-judar/

Världen

Rapport: Finska SS-volontärer dödade sannolikt judar

Drygt 1.400 finska volontärer, de flesta 17–20 år gamla, stred med SS-Panzer-Division Wiking under andra världskriget, enligt en ny finsk rapport. Foto: Heikki Saukkomaa / AP

Finländska soldater som frivilligt tjänstgjorde vid en tysk SS-division bidrog ”mycket sannolikt” till massmordet av judar under andra världskriget.

Det visar en nypublicerad finsk rapport, som fått Förintelsehistoriker att hylla landet för sitt ”exemplariska mod”.

Fredrik Tano
Rätta artikel

Utredningen, som tillsattes av den finska regeringen och utfördes av landets ledande historiker, har kommit fram till att 1.408 finländare frivilligt tjänstgjorde vid SS pansardivision Wiking mellan 1941 och 1943. En betydande del av studien är baserad på dagböcker från 76 volontärer, varav åtta fortfarande är i livet.

– Det är väldigt troligt att de finska volontärerna deltog i dödandet av judar, andra civila och krigsfångar, säger Jussi Nuorteva, chef för det finska riksarkivet, till AP.

Däremot skriver historikerna att den stora majoriteten av volontärerna inte hade några ideologiska sympatier med nazisterna.

– Till en början var finländarna omedvetna om tyskarnas mål att utrota judarna. De var framför allt intresserade av att kämpa mot Sovjetunionen, säger Jussi Nuorteva.

Finland invaderades av ryssarna i november 1939 och kämpade fram till våren 1940 i vad som kallas det finska vinterkriget. När Sovjet till slut stod som segrare fick Finland behålla sin självständighet men fick ge upp stora landområden i fredsavtalet.

Delvis av rädsla för ytterligare sovjetisk aggression ingick Finland en allians med Tyskland för att få vapen och annat krigsmateriel. I utbyte insisterade SS-chefen Heinrich Himmler på att Finland skulle skicka frivilliga soldater till Wiking-divisionen, dit ockuperade nordliga länder också skickade trupper och som även ett hundratal svenskar tros ha anslutit sig till.

En kopia av historikernas rapport lämnades till Finlands statssekreterare Paula Lehtomäki, som menar att den är ett värdefullt bidrag till den existerande forskningen om ”Finlands komplicerade andra världskriget-historia”.

– Vi delar ansvaret för att se till att dessa grymheter aldrig upprepas, säger hon till AP. 

Beslutet att utreda och belysa sitt ansvar i Förintelsen är en stark kontrast mot många andra europeiska länder, som istället försöker förminska sin roll.

Rapporten hyllas också av Efraim Zuroff, Förintelsehistoriker vid Simon Wiesenthal-centret i Israel, som bad president Sauli Niinistö att tillsätta utredningen 2018. Han kallar beslutet att offentliggöra innehållet för ”ett unikt och exemplariskt civilkurage”, trots att det var ”smärtsamt och obekvämt” för Finland att göra så.

https://twitter.com/EZuroff/status/1094572936562757632